ÎNCEPEREA ŞCOLII | 13 localităţi din Prahova au peste 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, 4 depăşesc pragul pentru carantină

ÎNCEPEREA ŞCOLII | 13 localităţi din Prahova au peste 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, 4 depăşesc pragul pentru carantină
Previous Next

4 localităţi din Prahova depăşesc pragul de 3 infectări la mia de locuitori luat în calcul la instituirea carantinei, iar în total 13 dintre cele 104 localităţi din judeţ au o rată de infectare de peste 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, conform unei analize epidemiologice realizate de Ministerul Sănătăţii la nivelul fiecărui judeţ în contextul pregătirilor pentru începerea anului şcolar. Recordul în prezent este la Talea, cu o medie de 4,02 cazuri la mia de locuitori.

Deşi municipiul Ploieşti are cele mai multe cazuri active de coronavirus din Prahova, aproape o treime din totalul judeţului, rata de infectare raportată la populaţie nu a ieşit foarte mare, doar 1,14 cazuri la mia de locuitori, conform statisticii realizate de Ministerul Sănătăţii. În teorie, această raportare la mia de locuitori ar trebui să ofere o viziune mult mai obiectivă asupra situaţiei generale, însă există riscul să genereze nişte situaţii alarmiste tocmai în localităţile mici. De exemplu, Talea figurează că rata cea mai mare din judeţ, 4,02 cazuri la mia de locuitori. În schimb, când ne uităm în statistica Prefecturii, observăm că în comună sunt 3 cazuri active. Aceeaşi explicaţie se aplică şi pentru localităţi precum Secăria, Cocorăştii Mislii sau Plopu. În schimb, în acest top apar şi localităţi în care au fost declarate focare, precum Boldeşti Scăeni sau Filipeştii de Târg.

Statistica a fost elaborată de Ministerul Sănătăţii în perspectiva deschiderii unităţilor de învăţământ. Dacă e să ne raportăm la pragul de 3 cazuri la mie peste care se intră în aşa-zisul scenariu roşu, acelaşi prag care a fost invocat când a fost vorba de carantinarea unor localităţi, atunci observăm că un oraş şi trei comune din Prahova depăşesc această valoare.

TALEA 4.02
STARCHIOJD 3.59
BOLDEŞTI-SCĂENI 3.29
FILIPEŞTII DE TÂRG 3.14
POSEŞTI 2.85
GORNET-CRICOV 2.33
OLARI 2.18
IORDĂCHEANU 2.09
MĂGURENI 1.89
VALEA DOFTANEI 1.72
PLOPU 1.68
SECĂRIA 1.68
COCORĂŞTII MISLII 1.52

Decizii punctuale

Cu toate statisticile, nimeni nu ştie cu siguranţă în acest moment cum va arăta prima zi de şcoală şi care vor fi localităile în care unităţile de învăţământ vor funcţiona ca înainte de pandemie şi care vor fi cele în care vor exista restricţii. Există un ordin comun emis de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, care stabileşte trei scenarii de acţiune, iar autorităţile judeţene urmează să ia decizii, pe baza acelui document, a situaţiei epidemiologice şi a solicitărilor din teritoriu. Din câte înţelegem, în Prahova, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă urmează să se reunească miercuri, cel târziu joi. Deciziile vor fi punctuale, pentru fiecare localitate în parte.

Explicaţiile Ministerului Educaţiei

De altfel, în acelaşi context, Ministerul Educaţiei a transmis astăzi un comunicat de presă în care a explicat cum se vor raporta autorităţile la cifrele de la Ministerul Sănătăţii, anunţând că direcţiile de sănătate publică au deja o corespondenţă cu inspectoratele şcolare judeţene.

"În urma analizei situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică (dată de referință: luni, 7 septembrie, ora 10.00), au rezultat următoarele: în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori; în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori; în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori", a transmis Ministerul Educaţiei.

3 scenarii pentru începrea şcolii

"Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Cele trei scenarii au următoarea configurație:

Scenariul 1: participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2: participarea zilnică (față-n față)) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. 

Prin urmare, în acord cu procedura aprobată de către cele două ministere, astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa inspectoratele școlare județene/al Municipiului București și comitetele județene/al Municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități. Până la 10 septembrie, în funcție de aceste date, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ, la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ, comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în vederea începutului anului școlar 2020-2021. Ministerul Educației și Cercetării va face publice aceste date, la nivel național, după emiterea acestor hotărâri.

Image
Image
Image
Image
Image