20 de județe rămân sub COD PORTOCALIU de ploi abundente

Săptămâna începe cu noi vești alarmante de la meteorologi, care au emis un nou cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru 20 de județe. Multe alte regiuni din țară se află, de asemenea, sub cod galben.

Nou avertizarea cod portocaliu, care vizează și Prahova, este în vigoare de luni, ora 12.00, până marți dimineață, la ora 6.00. Aceasta a fost emisă pentru  Moldova, jumătatea de nord a Munteniei și Olteniei, sudul și estul Transilvaniei, unde va ploua abundent, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40...50 l/mp și izolat 60...80 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Pentru Prahova, potrivit unei informări transmise, în această dimineață, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, se anunță, în intervalul menționat, instabilitate atmosferica, ploi torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină, urmând să se acumuleze, în continuare, cantităţi de apă care pot ajunge la 50 l/mp.

De asemenea, până marți, la ora 10.00, în Moldova, Oltenia, Muntenia, Transilvania, Maramureș și local în Dobrogea și Banat vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30...40 l/mp.

Cel mai nou mesaj al ANM include și o informare meteo, valabilă în toată țara, până joi dimineață. "Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...50 l/mp", precizează meteorologii. În aceste condiții este foarte posibil ca, și de mâine încolo, ANM să emită noi coduri pentru regiunile care vor fi cele mai afectate de fenomenele meteo extreme.

 

Image
Image
Image
Image