A început un nou sezon al incendiilor de vegetație. Atenție, amenzile ajung la 2.500 de lei!

Lucrările agricole sunt în toi și, în condiții de temperaturi ridicate și lipsa precipitațiilor, riscul de producere a incendiilor de vegetaţie este crescut. Numai miercuri, în Prahova, pompierii au intervenit în cinci localități, în urma raportării unor astfel de evenimente.

Incendiile au izbucnit în localitățile Șotrile, Ploiești, Berceni, Plopu și Lipănești, cel mai probabil din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare și a fumatului în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător, au precizat reprezentanții ISU Prahova. Suprafața de ardere a fost de aproximativ 1,5 ha.

Pompierii avertizează că incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodăriile populației, punând în pericol viața și bunurile cetățenilor.

"Reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor", au mai transmis reprezentanții ISU Prahova.

Aceștia au subliniat că sunt contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, dar și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

De asemenea, inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Sursa foto: arhiva ISU Prahova

 

Image
Image
Image