A patra amendă aplicată în România pentru nerespectarea legislației privind protecția datelor

Uttis Industries SRL a fost amendată cu 2.500 euro (11.834,25 lei) în luna iulie, după ce Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a constatat că acesta a încălcat legislaţia privind protecţia datelor.

Potrivit ANSPDCP sancțiunile au fost aplicate deoarece Uttis Industries SRL nu a putut face dovada realizării informării persoanelor vizate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal/imagini prin intermediul sistemului de supraveghere video, pe care o realiza începând din anul 2016 și

a efectuat dezvăluirea CNP-ul angajaţilor, prin afișarea Referatului pentru instruirea personalului autorizat ISCIR aferent anului 2018 la avizier societăţii și nu a putut face dovada legalității prelucrării CNP-ului, prin dezvăluire.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a aplicat sancțiunea ca urmare a unor sesizări din data de 21.03.2019 prin care se semnala faptul că Uttis Industries SRL are instalate camere de supraveghere video, fără a efectua informarea legală privind supravegherea video, precum şi faptul că acesta a dezvăluit în mod ilegal numele şi CNP-ul salariaţilor, prin afişarea acestor date personale la avizierul societăţii.

Potrivit art. 12 din RGPD, operatorul avea obligaţia de a lua măsuri adecvate pentru a furniza persoanei vizate orice informaţii menţionate la art. 13 şi 14.

Este a patra amendă aplicată de la intrarea în vigoare a regulamentului privind protecţia datelor personale.
Prima companie sancţionată a fost Unicredit, pentru că ar fi transmis date personale ale clienţilor către alte persoane.
Autoritatea Naţională de Supraveghere a sancţionat World Trade Center din Bucureşti pentru că a lăsat persoane neautorizate să fotografieze o listă cu datele personale ale clienţilor.
Amendă a fost dată şi firmei Legal Company&Tax Hub pentru divulgarea neautorizată şi accesul neautorizat la datele cu caracter personal ale persoanelor care au efectuat tranzacţii pe site-ul avocatoo.ro.

Sursă foto dma.org.uk.

Image
Image
Image