Abateri grave constatate de ANPC în 55 de unități sanitare, din 75 verificate. Comisarii au dat amenzi de aproape 500.000 de lei și au retras 1,3 tone de produse

anpc spitale

Controalele derulate de ANPC în ultimele zile, în spitale din toată țara, au scos la iveală nereguli grave în majoritatea unităților sanitare. În trei cazuri, nici măcar nu a fost permis accesul comisarilor de la Protecția Consumatorilor.

Într-un bilanț parțial publicat de ANPC, reprezentanții Autorității anunță că, au fost verificate până la acest moment, 75 unități de alimentație publică din incinta unităților sanitare, dintre care 55 au înregistrat abateri. De asemenea, au fost constatate nereguli la 109 din cele 111 chioscuri/magazine din incinta sau din apropierea unităților sanitare.

„În urma acestor verificări, au fost aplicate măsuri severe:
 • 17 kg de produse au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficiențelor, în valoare totală de 520 lei;
 • 1345 kg de produse au fost retrase definitiv, în valoare totală de 25.475 lei.
De asemenea, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
 • 55 amenzi contravenționale, în valoare totală de 485.000 lei;
 • 27 avertismente;
 • Măsuri de remediere a deficiențelor au fost dispuse în cazul unui număr semnificativ de unități, atât din incinta unităților sanitare, cât și a chioscurilor din apropierea acestora”, informează comunicatul ANPC.

Principalele abateri constatate au fost:
 • Nerespectarea condițiilor prescrise pentru legume și fructe, cu modificări organoleptice;
 • Nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea ustensilelor neconforme și neigienizate corespunzător, precum tăvi ciobite și tigăi deteriorate;
 • Lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate;
 • Lipsa autorizațiilor UAT, documentației DDL depășite, precum și a prețurilor afișate;
 • Nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice;
 • Lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele alergenice, valorile nutriționale și alte informații esențiale;
 • Produse depozitate pe paviment și fără etichete corespunzătoare.

În trei spitale, nu a fost permis accesul echipelor de control. Astfel:

„ • La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, managerul unității a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății;
 • La Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, nu a fost permis accesul, fiind invocată lipsa unui ordin ANPC în realitate ordinul fiind emis de către Președintele instituției și îl puteți vizualiza mai jos;
 • La Spitalul Județean Dâmbovița, blocul alimentar nu a putut fi verificat deoarece managerul a solicitat prezența unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), însă nu am primit un răspuns la solicitarea de colaborare trimisă către DSP Dâmbovița”, au precizat reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Comisarii au lansat peste 120 de invitații, către reprezentanții spitalelor și societăților comerciale verificate, controlul continuând cu analizarea documentelor solicitate acestora.