Achiziţii publice în pandemie: Preţul măştilor de protecţie cumpărate de spitalele din Prahova a fost umflat de peste 57 de ori!

Achiziţii publice în pandemie: Preţul măştilor de protecţie cumpărate de spitalele din Prahova a fost umflat de peste 57 de ori!
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Raportul publicat recent de Curtea de Conturi cu privire la cheltuielile făcute de autorităţile din România pentru combaterea pandemiei de coronavirus arată nereguli mari în Prahova, atât în privinţa achiziţiilor de aparatură sau materiale de protecţie, cât şi a decontării banilor pentru carantină. În cazul măştilor de protecţie cumpărate de spitale, de exemplu, preţul pe bucată a crescut şi de 57 de ori! Şi la combinezoane sau dezinfectanţi au fost creşteri uriaşe, iar într-unul dintre cazuri, probabil din neglijenţă, o primărie a cumpărat, în loc de dezinfectant, gel igienizant încadrat în categoria produselor cosmetice.

Judeţul Prahova este menţionat de 15 ori în raportul publicat în această săptămână de Curtea de Conturi, în unele cazuri fiind vorba despre nereguli descoperite aici, în altele doar despre date statistice. Prima problemă descoperită, valabilă în trei judeţe, inclusiv Prahova, ţine de decontarea cheltuielilor de carantinare. Aici, în Dâmboviţa şi în Botoşani, direcţiile de sănătate publică au continuat să plătească pentru persoane care părăsiseră locurile de carantinare, fără să verifice, în contextul în care nu se mai impunea efectuarea decontărilor, mai ales că legislaţia de atunci prevedea că persoanele care sunt prinse ieşind fără voie din carantină sunt nevoite să-şi suporte singure cheltuielile aferente. Raportul publicat de Curtea de Conturi vorbeşte despre "decontarea din transferuri de la Ministerul Sănătății a unor cheltuieli, în sumă de 121 mii lei, cu carantinarea persoanelor care nu au respectat condițiile izolării sau au părăsit locul de carantinare, fără verificarea prealabilă a statutului acestora în momentul primirii deconturilor de cheltuieli de la unitatea administrativ-teritorială", în cazul celor trei direcţii judeţene.

Tot în privinţa cheltuielilor de carantină, Curtea de Conturi a descoperit că media pe persoană a variat de la un judeţ la altul, în unele situaţii chiar extrem de mult, Prahova fiind peste media naţională, cu aproape 3.770 de lei de persoană plătiţi de la buget, pe locul şase într-un clasament deschis de municipiul Bucureşti, cu peste 5.400 de lei.

Tot în Prahova, auditorii susţin că Direcţia de Sănătate Publică a cumpărat un tunel dezinfectant, cu lampă cu ultraviolete, fără existenţa unor avize tehnice şi autorizări care să-i certifice eficienţa: "achiziționarea unui echipament pentru COVID-19 - tunel dezinfectant cu lampă UV, pentru care nu au fost prezentate documente (avize tehnice și autorizări) din care să rezulte că a fost supus avizării pentru punerea pe piață de instituțiile abilitate potrivit prevederilor legale în vigoare la data efectuării achiziției"

De 57 de ori mai scump

"Prețurile de achiziție ale produselor au fost influențate semnificativ de cererea imensă de pe piața mondială, în contextul unei oferte limitate a producătorilor. În consecință, operatorii economici (producători sau intermediari) au speculat acest context și au majorat semnificativ prețurile de vânzare", se mai explică în raport. Cu alte cuvinte, profitând de situaţia creată, comercianţii au umflat preţurile, ajungând la valori în unele cazuri şi de aproape 60 de ori mai mari decât cele practicate înainte de pandemie.

Exemplul dat în raport este de la Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga, care cumpărase măşti chirugicale înainte de starea de urgenţă cu 0,12 lei pe bucată, iar în timpul stării de urgenţă le-a luat cu 3,44 lei pe bucată. Nu pare mult la prima vedere, mai ales dacă ne amintim cât era preţul în farmacii, însă nu putem să nu observăm că vorbim de o creştere de aproape 29 de ori. Iar la o comandă mai mare, aceasta se resimte imediat în buget. La spitalul Municipal Câmpina creşterea a fost şi mai mare, de la 0,08 lei la 4,57 lei pe bucată, de peste 57 de ori mai scump. Tot aici, preţul pentru un combinezon de protecţie a crescut de 1,6 ori, de la 71,4 la 113,5 lei, iar cel pentru dezinfectanţi de 1,7 ori, de la 17,85 pe unitatea de măsură la 29,75 lei. La Spitalul Orăşenesc Sinaia, un halat chirurgical ranforsat era cumpărat cu 6,5 lei înainte de pandemie şi cu 23,5 lei, de 3,6 ori mai scump, în timpul stării de urgenţă, conform aceluiaşi raport oficial.

Fiindcă veni vorba de dezinfectanţi, cea mai mare creştere a fost la Primăria Ariceştii Rahtivani, unde un furnizor a cumpărat bidonul de dezinfectant cu 10 lei şi l-a revândut administraţiei locale cu 550 de lei. După descoperirea problemei, autorităţile au prezentat o factură de stornare. Probleme au fost descoperite şi la Vălenii de Munte. Aici, Primăria e dată ca exemlu negativ pentru "utilizarea ineficientă a fondurilor publice destinate dezinfecției spațiilor din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale. În perioada stării de urgență, a achiziționat, pentru dispozitivele cu soluții de dezinfecție montate la intrarea blocurilor de locuințe, precum și în incintele sediilor entităților publice, produse dezinfectante în valoare 36.741,25 lei, care nu erau avizate ca biocide, ci făceau parte din categoria produselor cosmetice, respectiv «gel igienizant»".

Image