ALERTĂ! Cod portocaliu de vijelii, pentru mai bine de jumătate din țară

Se întorc furtunile, avertizează ANM, care a emis, deja, alerte prin care anunță că, în mare parte a țării, în următoarele ore sunt așteptate fenomene meteo periculoase.

Un cod portocaliu intră în vigoare la ora 13.00 și va fi valabil până la ora 1.00. "La începutul intervalului în Moldova și Maramureș, apoi și în Transilvania, Crișana, local în Banat și nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80...100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice și averse. Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii și mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...60 l/mp", a anunțat ANM.

De asemenea, de la ora 20.00 și până la noapte, la ora 1.00, este valabil un cod galben, în Dobrogea, local în Muntenia și Banat, precum și în nordul Olteniei, unde "vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și izolat 35....40 l/mp".

O a doua alertă cod galben intră în vigoare la noapte și rămâne valabilă, inclusiv în Prahova, până vineri dimineață, la ora 6.00. "În intervalul menționat, în Banat, local în Muntenia și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și pe arii restrânse 35 l/mp", au precizat reprezentanții ANM.

În același timp, meteorologii mai precizează și că, în după-amiaza zilei de joi, 27 iunie, local în zonele de câmpie vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Image
Image
Image
Image