Alertă de ploi și vijelii, pentru sudul și sud-estul țării. A fost emisă și prima avertizare de caniculă

Trei alerte au fost emise de meteorologi, marți dimineață. Prima atenționare este un cod galben care a intrat în vigoare la ora 11.00 și va fi valabil până la ora 23.00. În intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul Olteniei, în zona Carpaților de Curbură și Meridionali precum și în Munții Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp. ANM atrage atenția, însă, că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe spații mici și în restul țării.

Marți, după prânz, și până diseară, la ora 23.00, județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași, precum și în zona continentală a județului Constanța se vor afla chiar sub cod portocaliu de vijelii. "Vor fi perioade cu intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 80...90 km/h, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...60 l/mp", arată cea de-a doua atenționare emisă de ANM.

Pe de altă parte, de astăzi și până joi seară, la ora 20.00, este valabilă prima avertizare autentică de caniculă din acest an.

Vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic accentuat după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie și podiș indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Vremea va deveni caniculară miercuri (26 iunie) în Câmpia de Vest, iar joi (27 iunie) în zonele joase de relief, precizează ANM.

 

Image
Image
Image
Image