Amenzi de 100.000 de lei în urma controalelor la depozitul de deșeuri de la Băicoi

Ministerul Mediului a anunțat, vineri, că au fost efectuate mai multe verificări, în ultima perioadă, la depozitul de deșeuri de la Băicoi, aparținând Vitalia. "În ultimele două săptămâni, Garda Națională de Mediu a efectuat două controale, urmând să aplice amenzi în valoare de 100.000 lei. Din dispoziția doamnei ministru Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, controalele vor continua până la remedierea problemelor de mediu, astfel încât comunitatea locală să nu mai fie afectată", au transmis reprezentanții instituției.

Problema depozitului de la Băicoi trenează de mai mulți ani, de-a lungul vremii locuitorii orașului, susținuți și de administrația locală, inițiind numeroase demersuri și organizând proteste după proteste, în încercări disperate de a atrage atenția autorităților asupra abaterilor comise acolo.

"Este un lucru lăudabil faptul că Ministerul Mediului se implica direct în rezolvatea unor probleme grave de poluare ce afectează major viaţa locuitorilor din oraşul Băicoi. Din cauza activităţii desfăşurată de societatea Vitalia, au fost eliminate în atmosfera concentraţii de hidrogen sulfurat care depăşesc de până la 20 de ori valorile maxime admise de lege. Pentru a fi uşor de înţeles ce înseamnă aceste depăşiri, imaginaţi-vă că la aceste concentraţii de hidrogen sulfurat este practic imposibil să mai poţi respira normal, instalându-se stări de vomă. În acelaşi timp, aplicarea unor amenzi acestor poluatori nu rezolvă în niciun caz situaţia, întrucât le este permis să îşi desfăşoare în continuare activitatea, poluând aerul şi afectând negativ populaţia din zonă. Pentru astfel de poluatori cronici (poluarea cu hidrogen sulfurat produsă de Vitalia persista zilnic de mai bine de 9 luni la valori mult peste limitele admisibile), singura soluţie este ÎNTRERUPEREA DEFINITĂ A ACTIVITĂŢII şi ANULAREA AUTORIZAŢIEI INTEGRATE DE MEDIU", au reacționat Asociației Eco Natura Comunității Băicoi.

Citiți și: Protest împotriva poluării, la Băicoi  

Chiar astăzi, aceștia organizează, la București, Marșul pentru Aer Curat. Simultan, acțiuni similare vor avea loc, pe 13 aprilie, sub sloganul "Aerul poluat ucide", și în Iași, Timișoara și Brașov.

Sursa foto: Ministerul Mediului

 

Image
Image
Image