ANPC. Amenzi în valoare de 4,25 milioane lei pentru operatorii economici care comercializează jucării

jucării
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 07 – 24.05.2024, o serie de acțiuni de control, la nivelul întregii țări, pentru a verificamodul de respectare a prevederilor legale privind siguranța jucăriilor, inclusiv la comerțul online (analiza site-urilor de prezentare și publicitate). 

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, au fost controlați 963 de operatori economici, dintre care 875 au fost depistați cu abateri, comisarii aplicând pentru sancțioccnarea acestora 864 amenzi contravenționale în valoare totală de circa 4,25 milioane lei și 419 avertismente.

”Nu de puține ori, din neatenție și ignorând avertismentele de pe ambalajul sau eticheta produsului, părinții cumpără copiilor jucării care nu sunt potrivite vârstei acestora, și care le pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața.
De aceea, este important să fim foarte atenți la cumpărarea jucăriilor, pentru a nu transforma bucuria copiilor într-o tragedie” – Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Majoritatea companiilor verificate realizează, pe piață, vânzarea directă de jucării, numărul acestora ridicându-se la 947, dintre care la 872 au fost înregistrate nereguli.      

Din punctul de vedere al produselor controlate, numărul acestora a depășit 630.000 buc., în valoare deaproximativ 3,8 milioane lei. La circa 550.000 produse dintre cele verificate, în valoare de aproximativ 1,1 milioane lei, au fost identificate diferite abateri.

 

Protecția Consumatorului InfoCons a lansat un avertisment către părinți. 

Anual, în data de 1 iunie este sărbătorită Ziua Copilului, iar InfoCons, prin Aplicația Europeană Gratuită InfoCons, vine în sprijinul părinților pentru a proteja copiii în fața produselor nealimentare nesigure. Astfel, aplicația oferă acces imediat la sistemul European de alertă rapidă  privind produsele nealimentare precum  jucării, produse de îmbrăcăminte, rechizite și alte produse care pot prezenta riscuri pentru sănătatea și siguranța copiilor.

Utilizând Aplicația Europeană InfoCons, părinții pot fi la curent cu cele mai recente informații și avertismente legate de produsele disponibile pe piață. Prin intermediul alertelor la produsele nealimentare, actualizate zilnic, părinții pot lua măsuri preventive și pot face alegeri mai sigure în ceea ce privește achizițiile pentru copiii lor.

Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons, părinții pot avea o mai mare încredere că produsele pe care le achiziționează sunt în conformitate cu standardele europene de siguranță și pot proteja sănătatea și bunăstarea copiilor lor.

Foto ilustrativ,  Jurnal de Vrancea

Image