ANRE a decis noul algoritm după care orice operator care furnizează energie trebuie să achiziționeze gaz

Indecizia primarului, decisivă pentru un Ploieşti fără apă caldă şi căldura!

Dacă mai existau speranţe că eventualele negocieri în vederea prelungirii contractului de furnizare a apei calde şi căldurii de către actualul operator mai puteau duce la o reuşită, o recentă evoluţie a pieţei energiei pare să arunce Ploieştiul într-o situaţie fără precedent.

Mai exact ANRE, organismul care reglementează prețul energiei pe piața din România, a decis, în data de 20.03.2019, că orice operator care furnizează energie trebuie să achiziționeze gaz folosind un nou algoritm. Hotărârea va duce la o creștere a prețului gazului achiziționat de pe piață, ceea ce presupune, de la sine, o mărire a prețului Gcal pentru consumatorul final. Adică Veolia Energie Prahova va trebui să platească, pentru achiziţionarea gazului necesar producerii agentului termic, un preţ mai mare decât cel pe care îl luase în calcul când propusese un tarif de 340lei/Gcal +TVA, în vederea prelungirii contractului.

Această echilibrare contractuală propusă de către operatorul de termie din Ploieşti se baza, la momentul începerii negocierilor, pe prețurile combustibilului din 2018. Iar aceste date erau valabile până mai ieri. Ca urmare a recentei Decizii a ANRE, datele problemei s-au schimbat total. Astfel, dacă Primarul Dobre nu a dorit să accepte un tarif bazat pe preţurile combustibilului din 2018 va avea de ales dacă acceptă unul bazat pe noile condiţii ale pieţei. Asta dacă îi pasă de ploieşteni şi de faptul că în secolul 21 un municipiu ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură.

Image
Image
Image
Image