Aproape toate cartierele Ploieștiului, GAZATE miercuri dimineață

Aproape toate cartierele Ploieștiului, GAZATE miercuri dimineață

Cinci din cele șase stații de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri, miercuri dimineață, la indicatorul dioxid de sulf, în zona Brazi și în centrul Ploieștiului fiind atinse valori semnificativ peste 125 µg/m³, limita zilnică prevăzută de lege pentru protecția sănătății umane.

Autoritățile nu au făcut public, deocamdată, niciun punct de vedere oficial. Însă numeroase persoane au formulat deja sesizări, acuzând mirosul greu și persistent resimțit începând cu ora 6.00, în special în sudul și centrul Ploieștiului.

Ceea ce au mirosit ploieștenii au confirmat, prin măsurători, stațiile amplasate în municipiu și în apropiere. Recordul a fost înregistrat la ora 8, la stația PH 2, din zona centrală: 238,6197 µg/m³, aproape dublu decât valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane este de 125 µg/m³.

Depășiri au mai fost înregistrate, la ora 6.00, la stația PH 4, de la Brazi, care indica o concentrație de SO2 de 132,62µg/m³.

La ora 8.00, valoarea în dreptul acestui indicator a crescut brusc, potrivit măsurătorilor, și la stațiile PH 6- Mihai Bravu (120,3803 µg/m³), PH 1- Ploiesti Vest(73,2644 µg/m³) și PH 5 - Bariera București (39,4755 µg/m³).

Dioxidul de sulf este un gaz incolor, amărui, neinflamabil, cu un miros pătrunzător care irită ochii și căile respiratorii. Ca surse antropice, site-ul calitateaer.ro indică "sistemele de încălzire a populației care nu utilizează gaz metan, centralele termoelectrice, procesele industriale (siderurgie, rafinărie, producerea acidului sulfuric), industria celulozei și hârtiei și, în măsură mai mică, emisiile provenite de la motoarele diesel".

"În funcție de concentrație și perioada de expunere dioxidul de sulf are diferite efecte asupra sănătăţii umane.

Expunerea la o concentrație mare de dioxid de sulf, pe o perioadă scurtă de timp, poate provocă dificultăți respiratorii severe. Sunt afectate în special persoanele cu astm, copiii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice ale căilor respiratorii.

Expunerea la o concentrație redusă de dioxid de sulf, pe termen lung poate avea ca efect infecții ale tractului respirator.

Dioxidul de sulf poate potența efectele periculoase ale ozonului", mai precizează sursa citată.

Potrivit legii, valoarea limită orară pentru protecția sănătății umane este de 350 ug/m3, iar valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane este de 125 ug/m3. Pragul de alertă este atins la o valoare de 500 ug/m3 - măsurat timp de 3 ore consecutiv, în puncte reprezentative pentru calitatea aerului pentru o suprafață de cel putin 100 km2 sau pentru o întreaga zonă sau aglomerare, oricare dintre acestea este mai mică.

 

Image
Image
Image