Autorităţile refuză în continuare să anunţe numărul de infectaţi din Prahova, dar măcar 10 dintre ei s-au vindecat de COVID-19

Autorităţile refuză în continuare să anunţe numărul de infectaţi din Prahova, dar măcar 10 dintre ei s-au vindecat de COVID-19

Autorităţile centrale din România au decis, undeva aproape de mijlocul lunii martie, când cazurile de îmbolnăviri de coronavirus începeau o creştere alarmantă, să nu mai anunţe numărul de bolnavi din fiecare judeţ. În schimb, s-a optat pentru o raportare la nivel naţional, pentru început făcută de două ori pe zi, ulterior o singură dată. Decizia a fost luată, foarte probabil, pentru a nu genera panică, însă, aşa cum de obicei se întâmplă când se ascund informaţii în timpul unei crize, e foarte probabil ca reversul să fi fost mult mai grav.

Exemplul din Prahova e concludent. La momentul "tăierii" comunicării, aici, în unul dintre cele mai mari judeţe din ţară, erau doar doi pacienţi infectaţi cu coronavirus, ambii aflaţi în carantină la Buşteni. Zilele trecute, după ce informaţiile au fost comunicate numai la nivel de ţară, am aflat cu stupoare că zece oameni au fost declaraţi vindecaţi de coronavirus şi externaţi în Prahova. Practic, glumind puţin, din cei doi pe care îi ştiam, zece erau deja vindecaţi. Vestea, în loc să fie una bună, mai mult a generat panică, pentru că a făcut oamenii să se întrebe care este numărul real al infectărilor. Un număr pe care autorităţile refuză să-l comunice. Să fie zeci? Să fie sute?

Cert este că, miercuri, la ultima raportare oficială, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat un număr total de 20 de persoane vindecate de coronavirus în Prahova, ceea ce înseamnă că, în ultimele 24 de ore, încă zece prahoveni s-au făcut bine şi au fost externaţi.

În lipsa unui termen de comparaţie, e greu de spus dacă numărul e mic sau mare, dar măcar, coroborat şi cu faptul că în judeţ n-a fost raportat niciun deces, e un semnal că sistemul medical, cu toate lipsurile, îşi face treaba sau, cel puţin, că persoanele care s-au îmbolnăvit nu au dezvoltat forme severe.

De ce este această decizie a autorităţilor extrem de periculoasă? Pentru că, menită să evite panica, ea riscă, de fapt, să relaxeze prea tare populaţia şi să facă mult mai mult rău decât bine. Întrebaţi-vă un singur lucru. Cum vă protejaţi dacă ştiţi că lângă dumneavoastră nu este niciun bolnav de COVID-19, iar cazurile cele mai apropiate, două la număr, sunt în carantină la Buşteni, şi cum v-aţi proteja dacă vi s-ar spune că sunt zeci de cazuri în jurul dumneavoastră? Ne întrebam, zilele trecute, de ce mii de oameni încalcă măsurile de protecţie, de ce unii au ieşit cu sutele la picnic când vremea a fost frumoasă. Oare să fi contat şi faptul că, din ce li se transmisese oficial, nu erau îmbolnăviri prin jurul lor? Şi atunci, nu-i şi această lipsă de comunicare tot o formă de zădărnicire a combaterii bolilor?

Image
Image
Image