Autoritățile au confirmat CINCI FOCARE NOI de pestă porcină africană, în județul Prahova

Pesta porcină africană a bubuit în Prahova, la mai bine de un an de la declanșarea epidemiei la nivel național. După luni în șir în care boala parcă a ocolit județul, afectând în schimb zone din vecinătatea acestuia, iată că acum recuperează.

Citiți și: PESTĂ PORCINĂ ÎN PRAHOVA | Vor fi sacrificaţi porcii din gospodării? Vezi anunţul autorităţilor!

Astfel, joi, la numai o zi după confirmarea primului caz, într-o gospodărie din Poienarii Ralii, alte cinci focare au fost confirmate, dintre care unul la doar câțiva kilometri de Ploiești.

"În după-amiaza zilei de 11 iulie au mai fost confirmate, prin Buletine de analize emise de IDSA Bucureşti, alte 4 focare la porci domestici şi 1 focar la porc mistreţ, astfel:

-3 focare la porci domestici în gospodarii din comuna Poienarii Burchii (1 în satul Poienarii Vechi –  fiind evaluaţi şi ucişi 2 porci, 1 în satul Podul Văleni - fiind evaluaţi  şi ucişi 29 de porci şi 1 în satul Cărbunari –fiind evaluaţi şi ucişi 10 porci).

Toţi porcii ucişi au fost îngropaţi în gropile avizate destinate neutralizării cadavrelor porcilor ucişi/morţi din cauza PPA.

- 1 focar la porc domestic în localitatea Târgșorul Vechi. Echipele DSVSA Prahova se află acum în teren pentru evaluarea şi uciderea porcului, dezinfecţie şi îngropare în groapa ce va fi avizată de echipa de speciali;ti ai DSVSA, Gărzii de Mediu, DSP şi SGA din Prahova.

- 1 focar la porc mistreţ în localitatea Poienarii Burchii, la Fondul de Vânătoare 11 Gherghița, aparţinând AVPS Codrii Vlăsiei", a anunțat Prefectura Prahova, Într-o informare transmisă vineri.

Citiți și: DSV Prahova aşteaptă 2.000 de truse pentru testări în cazul pestei porcine

Citiți și: Păşunatul animalelor e INTERZIS în sudul judeţului Prahova, după confirmarea primului focar de pestă porcină

De miercuri încoace, în județ au început și acțiunile pentru recenzarea porcinelor din localitățile aflate în apropierea primul focar:

"Autorităţile locale au continuat efectuarea recensământului suinelor din zona de protecţie şi supraveghere, respectiv:

- în data de 10-11.07.2019, în comuna Poienarii Burchii au fost recenzate 1477 gospodării, din care 95 gospodarii cu porci, fiind declaraţi în total 255 de porci;

- în data de  11.07.2019,  în comuna Puchenii Mari au fost recenzate 563 gospodării, din care 51 cu porci,  fiind declaraţi în total 111 porci;

- în data de 11.07.2019, în comuna Gorgota au fost recenzate 125 gospodării, din care 22 cu porci, fiind declaraţi în total 73 de porci;

- în data de 11.07.2019, în comuna Tinosu au fost recenzate 122  gospodarii, din care 19 cu porci, fiind declaraţi în total 41 de  porci."

Un nou plan de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii va fi aprobat vineri după-amiază, de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Prahova.

Citiți și:  Măsuri de urgență în zona focarului de pestă porcină africană de la Poienarii Burchii. Restricții impuse în localități din Prahova, Dâmbovița și Ilfov

 

 

Image
Image
Image
Image