Avertizările meteo au fost prelungite până vineri după-amiază. Mai multe județe intră sub cod galben de viscol și ninsori abundente

Avertizările meteo au fost prelungite până vineri după-amiază. Mai multe județe intră sub cod galben de viscol și ninsori abundente

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, miercuri dimineață, avertizările meteo, prelungind atenționărilor de precipitații abundente, vând și polei până vineri, la ora 15.00.

Noua informare vizează în special sudul, estul și centrul țării, unde “vor fi precipitații în general moderate cantitativ și se vor acumula 15...25 l/mp și izolat peste 30 l/mp. Vor predomina ploile, iar din cursul serii de miercuri (9 decembrie) și până în dimineața zilei de joi (10 decembrie) în jumătatea de nord a Moldovei vor fi mai ales ninsori. Temporar se va depune polei în estul țării și pe arii restrânse în restul teritoriului. Local, vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 45...55 km/h”.

ANM menționează și că la munte vor predomina ninsorile, iar joi (10 decembrie) și vineri (11 decembrie), la altitudini mai joase precipitațiile vor fi mixte, favorizând depunerile de polei, în timp ce vântul va prezenta intensificări locale, cu viteze de peste 60...70 km/h.

De altfel, pentru intervalul 9 decembrie, ora 17.00 – 11 decembrie, ora 15.00, ANM a emis un cod galben pentru Carpații Meridionali și de Curbură, unde sunt prognozate ninsori abundente, depunerea unui strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului și viscol, în special la altitudini mari. Totodată, în sudul Banatului, nordul Olteniei și al Munteniei și sud-estul Moldovei vor cădea ploi însemnate cantitativ.

„În Carpații Meridionali și de Curbură temporar va ninge, mai abundent la altitudini de peste 1400 m și se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări, iar pe creste va fi tare, cu viteze la rafală de peste 90...100 km/h și va fi viscol ce va determina scăderea vizibilității.

În sudul Banatului, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sud-estul Moldovei vor predomina ploile care vor fi însemnate cantitativ, iar cantitățile de apă vor depăși 30...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp”, au avertizat meteorologii.

 

Image
Image
Image