Banii copiilor, monedă politică. Cert este că alocațiile NU CRESC de la 1 martie

Președintele Klaus Iohannis nu a promulgat Legea bugetului, trimițând-o la Curtea Constituțională, ceea ce va întârzia intrarea ei în vigoare Este o veste cât se poate de proastă pentru administrațiile locale, la care banii pe 2019 întrâzie nepermis de mult.

Decizia are impact și asupra altor măsuri. De exemplu, alocațiile pentru copii nu mai pot fi majorate de la 1 martie.

PSD îl arată pe șeful statului vinovat de această amânare, noul termen devenind, probabil, 1 aprilie.

„E o abordare pur electorală. Cred că din păcate domnul președinte e dispus să-i facă pe români să sufere din interese personale. Vrea să blocheze creșterea alocațiilor pentru copii pentru a da vina pe Guvern că nu mai sunt bani", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Preşedintele Iohannis «Beţe-n-Roate» tocmai a blocat majorarea alocaţiilor pentru copii prevăzută în legea bugetului pentru anul 2019 votată de PSD, ALDE, UDMR şi minorităţi. Deşi Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care să permită utilizarea sumelor suplimentare prevăzute în buget pentru majorarea alocaţiilor, această prevedere nu poate intra în vigoare decât la data de 1 a lunii ce urmează intrării în vigoare a legii bugetului. Aşadar, chiar dacă Guvernul a pregătit banii pentru copii, aceştia nu vor putea fi acordaţi din cauza blocajului preşedintelui”, a transmis PSD într-un mesaj postat pe Facebook.

Drept răspuns, PNL spune că soluția stă la social-democrați, care pot remedia problema printr-o ordonanță. "Dacă Guvernul nu va creşte alocaţiile de copii de la 1 martie va fi singurul vinovat. Nimeni nu a obligat Guvernul ca în momentul în care a emis OUG să lege majorarea alocaţiilor de copii de intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat. Nu există nicio scuză pentru actuala guvernare să nu majoreze alocaţiile pentru copii de la 1 martie. Aşa cum au dat OUG o pot modifica şi să nu creeze nicio legătură între intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat şi majorarea alocaţiilor pentru copii. Bani să crească indemnizaţiile pentru parlamentari, fără să fie în vigoare noua lege a bugetului de stat au avut. Ca atare nu pot să motiveze că nu majorează alocaţiile pentru copii pentru că nu au în vigoare Legea bugetului de stat. Resursele financiare există. Cu siguranţă atacul la Curtea Constituţională iniţiat de preşedintele României nu afectează articolul referitor la majorarea alocaţiilor. Aşa cum au dat OUG pot să mai dea o ordonanţă în care să spună că de la 1 martie se majorează alocaţiile pentru copii”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

 

Image
Image
Image
Image