Cabanierii și turiștii din Bucegi, avertizați să nu plece la drum, din cauza viscolului și a riscului de producere a avalanşelor // UPDATE - Zeci de persoane, recuperate de pe DJ 714

Autoritățile sunt în alertă și îi avertizează pe cei care merg la munte, în aceste zile, sau care se află, deja, la cabanele din Bucegi, să nu plece la drum până când condițiile meteo nu permit acest lucru.

În județul Dâmbovița, DJ 713 și DJ 714 sunt închise, iar polițiștii au făcut, în cursul zilei de vineri, verificări, astfel încât să nu existe turiști blocați în nămeți.

"IPJ Dâmboviţa prin Poliţia Oraşului Fieni a procedat la anunţarea tuturor cabanierilor şi turiștilor care se afla la acest moment  în zona Padina, să nu plece la drum din cauza condiţiilor meteo vitrege şi a  riscului crescut de avalanșe. Totodată, recomandam turiştilor, ca până la îmbunătăţirea condițiilor meteorologice, să nu își pună în pericol viața lor, sau a celor dragi. În caz de urgenţă REALĂ, recomandam folosirea numărului unic de urgenţă 112", au transmis reprezentanții Poliției Dâmbovița, vineri seară.

Sursa citată a menționat că drumul către Padina (D 714) este blocat, din cauza căderii unei cantităţi de zăpadă de pe versant în zona Orzea. Din fericire, datorită măsurilor de avertizare luate anterior, fenomenul nu a dus la blocarea turiștilor pe drum.

Și salvamontiștii din Dâmbovița au anunțat că pe toate traseele din zonă, către Omu, Babele, Piatra Arsă, refugiul Bătrâna, precum și pe cele din masivul Leaota exista un grad ridicat de avalanșă.

Potrivit ANM, în Bucegi este valabil un cod roșu de avalanșă, la altitudini de peste 1.800 de metri, și cod portocaliu la altitudini mai mici.

UPDATE - În ciuda măsurilor luate de autorități, zeci de turiști au avut nevoie de ajutor, după ce au rămas blocați pe DJ 714, drumul care duce spre Padina, în zona sanatoriului Moroeni. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelul, a declarat, pentru Mediafax, că aproximativ 60 de turişti care se deplasau cu 20 de autovehicule au fost sprijiniţi de jandarmii montani, salvamontişti şi poliţişti pentru a ajunge în siguranţă în zona Padina din Masivul Bucegi. 

Sursa foto: IJP Dâmbovița

 

Image
Image
Image
Image