Cercetări arheologice, în colaborare cu norvegienii, la Boldești-Grădiștea

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a demarat, luna aceasta, cercetări arheologice într-un tumul ce datează din epoca bronzului.

Reprezentanții Muzeului au anunțat că săpăturile sunt efectuate, în colaborare cu Universitatea din Helsinki, în cadrul proiectului The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe, finanțat de European Research Council. Muzeul prahovean este singura instituție parteneră din România, în cadrul acestui demers în care echipa de cercetare este formată din arheologi, specialiști în discipline conexe precum genetică sau bioantropologie, și studenți ai Universității din Helsinki.

Proiectul are ca scop cercetarea științifică, dar are și o componentă pedagogică.

Din partea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova participă arheologii dr. Alin Frînculeasa și Octav Negrea, precum și Claudia Dumitrescu, restaurator ceramică.

"Până în prezent au fost cercetate două complexe funerare, unul din bronzul mijlociu și o înmormântare din prima jumătate a mileniului I p. Chr. Un al treilea mormânt, datat în perioada timpurie a epocii bronzului este în curs de cercetare. De asemenea, au fost descoperite și complexe eneolitice, dar și din primul mileniu creștin", au mai transmis reprezentanții Muzeului.

 

 

Image
Image
Image