Vodafone este ofertantul declarat câștigător în cadru procedurii de achiziție organizate de CNAIR pentru implementarea sistemului electronic de taxare rutieră.
Contractul se referă la „SERVICII DE DEZVOLTARE ŞI IMPLEMENTARE A SOLUŢIEI INFORMATICE, INCLUSIV FURNIZAREA DE ECHIPAMENTE ŞI SOFTWARE DE BAZĂ”, în cadrul proiectului „SISTEM ELECTRONIC DE TARIFARE RUTIERĂ” - Lot 1 – „Sistem informatic centralizat”.
Ofertantul desemnat câștigător este VODAFONE ROMANIA SA cu prețul de 224.496.146 lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este PNRR. „Durata de prestare a serviciilor de dezvoltare şi implementare a soluţiei informatice este de 24 luni, având ca termen intermediar obligatoriu data de 01.01.2026 pentru finalizarea activității de „punere în producție a modulelor tarifare per kilometru (servicii web, aplicație mobilă, portal)”. Obiectivul general al contractului este definirea și construcția unui nou sistem informatic integrat având ca scop managementul, gestiunea și controlul tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere (pe baza de timp – tip vinietă), cât și pe baza distanței parcurse”, menționează reprezentanții CNAIR.
Astfel, noul sistem de tarifare va îngloba, atât un mod de tarifare având la baza perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time based) pentru autoturisme, autobuze, autocare și autovehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone, cât și un mod de tarifare în funcție de distanța parcursă (distance based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA>3,5 tone.
Totodată, în cazul autoturismelor, autobuzelor, autocarelor și autovehiculelor de transport marfă cu (MTMA) ≤ 3,5 tone se va aplica și un tarif de trecere (peaj) pentru utilizarea podurilor, tunelurilor și trecătorilor de munte.
Podul Giurgiu - Ruse va fi închis temporar în această săptămână. Rute alternative recomandate pe durata restricțiilor
Acesta va include astfel funcționalitățile existente pentru autovehiculele de până la 3,5 tone, inclusiv migrarea datelor existente din prezentul sistem centralizat numit Sistem Integrat de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control al Rovinietei - SIEGMCR și va conține și funcționalitățile specifice pentru colectarea tarifului de trecere a infrastructurii rutiere pentru autovehiculele cu masa totală de peste 3,5 tone.
Contractul se referă la crearea și dotarea a două centre de date. Acesta va include migrarea datelor din vechiul sistem de tarifare pe noul sistem de taxare, precum și asigurarea suportul tehnic, timp de 5 ani, pentru toate componentele sistemului.