Cod galben de instabilitate atmosferică și disconfort termic, în România

Cod galben de instabilitate atmosferică și disconfort termic, în România

Furtunile nu ne dau pace, dar vor împărți teritoriul cu un alt fenomen specific sezonului: canicula.

ANM a emis, marți, două alerte cod galben.

Prima avertizare, valabilă astăzi, până la ora 20.00, anunță că în zona Carpaților Orientali, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei și estul Munteniei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 30...50 l/mp.

Atenționarea vizează și zona montană a județului Prahova.

Până mâine, la ora 18.00, în special în zonele de câmpie, va fi valabil și un cod galben de disconfort termic. "Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, marți (30 iunie) în regiunile sudice și sud-estice, unde temperaturile maxime se vor încadra între 33 și 36 de grade, iar miercuri (01 iulie) și în cele vestice, unde vor fi maxime termice cuprinse, în general, între 32 și 34 de grade. Mai ales în zonele de câmpie din aceste regiuni, disconfortul termic va fi accentuat la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități", au anunțat meteorologii.

Aceștia spun că disconfortul termic se va menține accentuat și în următoarele zile, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în zonele de câmpie.

Ilustrație arhivă

Image
Image
Image