Cod portocaliu şi cod galben de furtuni, până marţi noapte, în mare parte din ţară

Cod portocaliu şi cod galben de furtuni, până marţi noapte, în mare parte din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi o avertizare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în mare parte din ţară, până la ora 23.00, cu posibilitatea de prelungire. Partea de est şi nord-est a ţării se va afla sub cod portocaliu, mare parte din restul teritoriului intră sub cod galben, iar singurele judeţe care scapă, total sau parţial, sunt cele din vestul şi nord-vestul României.

COD PORTOCALIU: Interval de valabilitate: 12 mai, ora 11:00 - 12 mai, ora 20:00; Zone afectate: cea mai mare parte a Moldovei, nordul Dobrogei și nord-estul Munteniei
Fenomene
 vizate: intensificări puternice ale vântului, vijelii. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Dobrogei și  nord-estul Munteniei vor fi intensificări puternice ale vântului, cu viteze la rafală în general, cuprinse între 80 și 100 km/h și vijelii, au transmis meteorologii.

COD GALBEN: Interval de valabilitate 12 mai, ora 09:00 - 12 mai, ora 23:00; Zone și fenomene vizate: intensificări ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică în Oltenia, Transilvania, vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București); În intervalul menționat, în Oltenia și Transilvania, precum și în vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în zona Municipiul București) vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 și 65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90...100 km/h, a anunţat ANM. Local, în zonele deluroase și montane, precum și în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.

COD GALBEN: Interval de valabilitate 12 mai, ora 09:00 - 12 mai, ora 23:00; Zone și fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei (în județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași). În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea și în estul Munteniei (județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași) local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin vijelii, intensificări ale vântului cu viteze, în general, cuprinse între 65...75 km/h, grindină, averse ce pot avea și caracter torențial și descărcări electrice.

"În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată", se mai precizează în informaţiile publicate pe site-ul instituţiei.

Image
Image
Image