Cod portocaliu de vijelii, în sud-estul țării, până la ora 21.00

ANM a anunțat că va institui, în cursul după-amiezii, cod galben de vijelii în mai bine de jumătate din țară. După ora 14.00, 11 județe din sud-estul țării intră sub cod portocaliu.

Prima alertă care intră în vigoare, la ora 12.00, este codul galben care vizează estul și sud-estul țării, precum și zona Carpaților Orientali și Meridionali, unde vor fi intervale cu manifestări de instabilitate atmosferică. Astfel, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp, iar izolat 40...50 l/mp. Avertizarea este valabilă până la ora 23.00.

Tot sâmbătă, însă, în intervalul 14.00 - 21.00, 11 județe se vor afla sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Este vorba despre Prahova, Dâmbovița, Buzău, Vrancea, Vaslui, Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea. Potrivit ANM, în nordul și estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse 50...60 l/mp.

Tot sâmbătă dimineață, meteorologii au actualizat informarea meteo emisă anterior, pe care au prelungit-o până marți, la ora 23.00. Potrivit noul mesaj, în special după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...40 l/mp.

 

Image
Image
Image