COD PORTOCALIU de VIJELII în București și 18 județe. La rafală, vântul va bate cu până la 100 km/oră

Următoarele ore vor aduce fenomene meteo extreme în Muntenia, centrul țării, sudul Moldovei și Dobrogea, pentru București și 18 județe din regiunile amintite meteorologii instituind, până joi, la ora 3.00, cod portocaliu.

"În județele Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Ilfov, Vrancea, Galați, Brașov, Covasna, Harghita, Constanța, Tulcea, precum și în municipiul București și în zona de munte a județelor Mureș și Bacău, vor fi perioade cu intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 80...100 km/h), vijelii, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice și averse. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...70 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala la începutul intervalului în centrul țării și la munte, iar după-amiaza și în prima parte a nopții, mai ales în sud-est", se arată în mesajul emis de ANM în această dimineață.

Citiți și: Rafale de până la 100 km/oră, grindină de mari dimensiuni și averse, în județul Prahova.  Recomandările ISU pentru populație, în contextul CODULUI PORTOCALIU de vijelii

În același interval, alte județe se află sub cod galben de instabilitate atmosferică. Potrivit ANM , în sudul, sud-estul și local în centrul și estul țării, precum și în zonele montane și submontane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

Cu toate acestea, în regiunile sudice, în după-amiaza zilei de miercuri, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării și disconfortul termic se va menține accentuat.

Tot miercuri dimineață, ANM a emis și o a doua atenționare, cod galben, valabilă în sud-estul țării până mâine, la ora 10.00. De asemenea vor fi semnalate averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp.

 

Image
Image
Image
Image