COD PORTOCALIU | Urmează o noapte cu ploi violente în sudul şi sud-estul ţării.Vezi avertizările de la ANM!

Meteorologii anunţă că perioada de instabilitate atmosferică, marcată de precipitaţii însemnate, se va menţine cel puţin până miercuri dimineaţă. Însă mai întâi trebuie să trecem cu bine peste această noapte, când sunt în vigoare avertizări de tip cod galben şi cod portocaliu pentru mai bine de jumătate din ţară. ANM anunţă vijelii, grindină şi cantităţi de apă ce vor depăşi 40 de litri pe metru pătrat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, două atenţionări. Prima vizează intervalul de la ora 14.00 până la 21.00, când mai multe judeţe din sudul ţării şi aproape întreaga zonă a Carpaţilor se află sub cod galben de averse. Avertizareavizează şi zona montană a judeţului Prahova. În intervalul menţionat, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30-40 l/mp, a anunţat ANM.

De la ora 21.00 şi până luni la prânz, vremea se strică şi mai tare. Codul galben se transformă în portocaliu, iar alte zone până atunci scutite de griji sunt vizate de o avertizare de tip cod galben. În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, precum și în zona montană și submontană a județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea va ploua abundent, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...70 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină, au transmis meteorologii.

Avertizările vin în contextul în care ANM informase că perioada de instabilitate se va prelungi cel puţin până miercuri la ora 10.00. "Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...50 l/mp", se mai arată în informarea ANM.

Image
Image
Image
Image