Cod roșu de avalanșă, în Bucegi, până luni seară

cod roșu avalanșă
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Meteorologii au evaluat riscul de avalanșă din Bucegi ca fiind mare și au ridicat nivelul de alertă la 4 din 5, ceea ce este echivalentul unui cod roșu.

 

“La peste 1800 m, la suprafață se va menține stratul recent depus şi încă instabil, cu rezistenţă scăzută în primii 40-50 cm. Încălzirea recentă a vremii a umezit stratul în partea sa superioară și a creat condiții pentru curgeri spontane. Sub acesta se află vechiul strat de zăpadă, parțial înghețat şi cu rezistență crescută spre bază. Pe văi și în zonele adăpostite s-au păstrat depozitele vechi şi însemnate de zăpadă, iar în zona crestelor plăcile de vânt și cornișele. Pe fondul temperaturilor diurne pozitive care se vor înregistra şi trecător al precipitațiilor lichide, zăpada va continua să se umezească. Pe pantele suficient de înclinate, stratul instabil și cu rezistență scăzută de la suprafaţă poate aluneca spontan peste vechiul strat înghețat, ducând astfel la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m. La altitudini mai mici de 1800 m stratul este puternic umezit și se vor înregistra ploi, local consistente, care vor accelera topirea stratului rămas. Spontan vor fi condiţii pentru declanșarea unor curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, mai ales la altitudini de peste 1600 m, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, au explicat reprezentanții ANM.

A fost instituit cod roșu de avalanșă la peste 1800 m altitudine, mai jos riscul fiind considerat moderat.

Alerta este valabilă până luni seară. În acest interval, la munte, “vremea va fi instabilă și apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate în toate masivele și în întreg intervalul. Temporar se vor semnala averse de ploaie în toate grupele montane, însoţite și de descărcări electrice şi trecător vor fi posibile căderi de grindină sau măzăriche. La peste 1800 m altitudine precipitațiile vor fi mixte, trecător sub formă de ploaie la orele amiezii și temporar sub formă de ninsoare. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 10-15 l/mp și izolat 20-25 l/mp. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare în toate masivele, mai susținute în Carpații Meridionali și de Curbură unde pot atinge trecător 70-80 km/h. Local se va semnala ceață.”

 

 

Image