COD ROȘU de avalanșă în TOATE MASIVELE Carpaților Meridionali. Tranbucegiul rămâne închis

Este pericol mare, de avalanșă, joi, în Carpații Merdionali, a anunțat ANM, instituind o alertă nivel 4 - cod roșu, în această zonă.

La ultima măsurătoare, de ieri după-amiază, grosimea stratului de zăpadă era de 200 cm la Cuntu, 186 cm la Bâlea-Lac, 148 cm Vf. Țarcu, 119 cm la Vf. Omu, 80 cm la Parâng, 70 cm la Păltiniș, 80 cm la Sinaia, 45 cm la Predeal, 36 cm la Fundata.

Citiți și: Încă două zile cu vreme severă. Codul galben vizează mai bine de jumătate din țară

În Bucegi,"la peste 1.800 m, sunt condiții de formare a crustelor subțiri de gheață la suprafața stratului. Peste aceste cruste se va depune un strat consistent de zăpadă proaspătă. Pe vesanții cu expunere nordică și nord-vestică se vor forma plăci de vânt, iar pe văi și în locurile adăpostite acumulări însemnate de zăpadă. Chiar și la supraîncărcări slabe stratul instabil de la suprafață poate aluneca, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri chiar mari, putând fi angrenate și straturile inferioare.

La altitudini mai mici de 1800 m stratul s-a umezit și consolidat ușor. Stratul nou depus va fi consistent și în aceste zone, iar temporar precipitațiile vor fi și mixte sporind astfel greutatea și instabilitatea zăpezii proaspete. Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din zonele adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate declanșările de avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii sunt posibile, chiar și la supraîncărcări slabe. Spontan se pot declanşa curgeri sau avalanşe de topire", au explicat specialiștii ANM.

Joi, IJP Dâmbovița a transmis un avertisment către conductorii auto, amintind că, pe fondul condițiilor meteo și al actualelor prognoze, menține închisă circulația pe drumul județean 713 între km 6-16, pe o perioadă nedeterminată. "Atragem atenția conducătorilor auto că le este interzisă deplasarea pe acest sector de drum având în vedere riscul mare de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș și Bucegi. Conform prevederilor art. 5 din O.U.G 195/2002, în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum și a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravențional, civil sau penal, în condițiile legii. Totodată, orice măsură de restricție a circulației pe drumurile publice se dispune de către administratorul drumului numai cu avizul poliției rutiere. În cazuri temeinic justificate, poliția rutieră poate dispune, fără acordul administratorului drumului public, măsuri temporare de restricție a circulației pe drumurile publice. De asemenea, măsurile dispuse de către Serviciul Rutier i-au fost aduse la cunoștință administratorului drumului județean 713", a transmis IJP Dâmbovița.

În zona montană a județelor Prahova și Dâmbovița, joi este valabilă șio avertizare cod portocaliu de vânt.

Citiți și: Cod portocaliu, joi, pentru Prahova, Dâmbovița și Argeș. Viteza vântului va atinge 120 km/oră

 

Image
Image
Image
Image