CORONAVIRUS: Klaus Iohannis - Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toți să putem stăpâni această boală

CORONAVIRUS: Klaus Iohannis - Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toți să putem stăpâni această boală

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, 30 iulie 2020, că în actualul context epidemiologic este nevoie de măsuri foarte ferme subliniind că cei care nu respectă normele vor fi sancţionaţi.

"Astăzi stăm așa: 1.356 de persoane detectate cu coronavirus, persoane noi detectate, 35 de decese, de ieri până astăzi, peste 400 de persoane la terapie intensivă.

Este, dragi români, un nou record negativ, extrem, extrem de îngrijorător. Și pe bună dreptate se pune întrebarea și ne punem întrebarea cum am putut să ajungem aici, cum am putut să ajungem aici. Și asta o să vă explic în următoarele minute, după care o să vă spun ce avem de gând ca să controlăm situația.

Se știe că în starea de urgență, când în vestul Europei, din păcate, am avut sute de mii de cazuri, zeci de mii de morți, în România am avut epidemie, am avut decese, dar un număr foarte limitat. Autoritățile își făcuseră treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autoritățile s-au mobilizat. În ansamblu putem să spunem că la început lucrurile au mers foarte bine. Până acum câteva săptămâni pandemia a fost gestionată bine de Guvern, de autorități. Dar această situație, sigur, nu a convenit PSD-ului.

Guvernul și-a făcut treaba, Președintele și-a făcut treaba, autoritățile și-au făcut treaba. Și atunci PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaștem, PSD controlează încă majorități în Parlamentul României, PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR - să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR-ului, să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele - și atunci PSD a acționat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

"Noi, eu, Guvernul, autoritățile responsabile suntem hotărâți să gestionăm și această criză, și această nouă formă de criză.

Știți că am avut ieri o discuție cu guvernanții, astăzi am avut o discuție foarte aplicată cu ministrul Afacerilor Interne, cu doi secretari de stat care se ocupă de zona poliției și de zona situațiilor de urgență. Și am convenit că este momentul să fim extrem de fermi, extrem de aplicați.

Dragi români, toate studiile sociologice pe care le-am văzut arată că 90% dintre voi respectă normele, se conformează, poartă mască, păstrează distanță. Vă mulțumesc! Marea majoritate dintre voi ați înțeles că avem nevoie de disciplină. Cei care nu au înțeles vor fi amendați.

Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toți să putem stăpâni această boală, pentru ca noi toți să putem stăpâni această pandemie. Eu, Guvernul, autoritățile știm ce avem de făcut, Internele știu ce au de făcut, ministrul Sănătății, Ministerul Sănătății știe ce are de făcut, Departamentul Situațiilor de Urgență pregătește spitalele. Avem peste 800 de paturi pregătite pentru terapie intensivă. La momentul acesta deja jumătate sunt ocupate. Atenție! Avem nevoie de măsuri foarte ferme.

Mă bazez pe voi, dragi români, să respectați aceste norme, iar cei care nu le respectă vor suporta rigorile legii. Important este ca împreună să trecem cât se poate de bine peste această criză sanitară, creată cu cinism de un partid din România. Vă doresc tuturor multă sănătate!", a adăugat şeful statului.

Sursă text / foto Presidency.ro.

 

Image
Image
Image