Cum explică autorităţile din Prahova cozile mari la predarea buletinelor de vot şi proceselor-verbale

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Sute de prahoveni veniţi la Biroul Electoral, de la secţiile de votare din judeţ, au petrecut noaptea de duminică spre luni în faţa Palatului Administrativ din Ploieşti, în corturi de campanie puse la dispoziţie de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Procedurile pentru predarea sacilor cu buletine de vot şi a proceselor-verbale s-au derulat extrem de greoi, iar autorităţile care se ocupă de centralizarea acestor materiale spun că există mai multe explicaţii pentru acest fenomen: pe de o parte prezenţa la urne peste aşteptări, pe de altă parte greşelile făcute de membrii secţiilor în momentul numărătorii voturilor la europarlamentare şi referendumul pe teme de justiţie.

Potrivit unor explicaţii oferite de reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean, au fost găsite foarte multe greşeli în procesele-verbale făcute de comisiile din secţii. Din acest motiv, în loc să dureze câteva minute, predarea materialelor folosite în timpul procesului electoral s-a prelungit şi la 10-20 de minute pe secţie. Prinşi cu procedurile de predare-primire, reprezentanţii BEJ n-au avut prea mult timp de declaraţii, explicând doar că una dintre cele mai frecvente greşeli întâlnite a fost contabilizarea la comun a buletinelor de vot de la referendumul pe justiţie sau contabilizarea voturilor de la una dintre întrebări la cealaltă întrebare. Informaţiile au fost confirmate şi de prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, care a precizat că, la o primă verificare, aproape 80% din procesele-verbale s-au dovedit a fi completate greşit, cu toate că membrii secţiilor de votare au trecut prin mai multe instruiri în ultima lună.

O altă explicaţie a fost că utilizatorii tabletelor din secţiile de votare nu au mai avut voie să le predea şi să plece, fiind nevoiţi să aştepte cot la cot cu reprezentanţii secţiilor din care veneau. Cu alte cuvinte, până acum, autorităţile au putut să organizeze "fluxuri" separate, cei cu tabletele reuşind să le predea rapid şi să meargă acasă. Acum, a fost invocată o decizie a Biroului Electoral Central, care a cerut ca predarea materialelor folosite la votare să se facă în prezenţa operatorului de tabletă care scanase cărţile de identitate, cu toate că - spun cei implicaţi în fenomen - prezenţa lui la acel moment nu mai făcea nicio diferenţă.

În tot acest context, decizia autorităţilor de a amplasa corturi de campanie din dotarea ISU Prahova, lângă Palatul Administrativ din Ploieşti, la intrarea spre Biroul Electoral, s-a dovedit foarte inspirată, având în vedere că sute de prahoveni şi-au petrecut noaptea în această "tabără" improvizată.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | "Tabără de refugiaţi" în centrul Ploieştiului. Sute de oameni nedormiţi de peste 30 de ore încă aşteaptă să predea buletinele de vot

Ca măsuri de viitor, prefectul Mădălina Lupea a mai precizat că ia în calcul varianta ca la alegerile prezidenţiale, care se vor ţine spre finalul acestui an, în sezonul rece, locul de centralizare a buletinelor de vot să fie mutat, cel mai probabil la Sala Sporturilor, astfel încât oamenii care vor veni din secţii să nu mai fie nevoiţi să aştepte afară. Astfel de măsuri se aplică deja în alte judeţe, unde sunt folosite săli polivalente cu o capacitate mare.

Image