Cum s-a schimbat rutina prahovenilor din cauza stării de urgență. Google publică rapoarte detaliate privind efectele pandemiei

Cum s-a schimbat rutina prahovenilor din cauza stării de urgență. Google publică rapoarte detaliate privind efectele pandemiei

Google a publicat prima versiune a rapoartelor privind mobilitatea populației în contextul pandemiei COVID-19. Acestea cuprind date privind schimbările în mobilitatea populației ca urmare a muncii de acasă, izolării la domiciliu și, de altfel, a tuturor restricțiilor impuse în contextul epidemiei. Rapoartele despre mobilitatea populației, care respectă politicile Google referitoare la confidențialitatea datelor,  sunt lansate la nivel global și acoperă 131 de țări, inclusiv România.

Potrivit forbes.ro, rapoartele utilizează date agregate și anonime pentru a reliefa tendințele de mișcare, în timp și geografic, pe diferite categorii de locuri și activități, precum recreere, cumpărături și farmacii, parcuri, stații de transport, locuri de muncă și locuințe. Acestea vor arăta tendințele pe durata a mai multor săptămâni, cele mai recente date urmând a fi pe ultimele 48-72 de ore. Rapoartele vor afișa procentual creșterea sau descreșterea numărului de vizite pentru un anumit loc, fără să arate numărul absolut de vizite. Pentru a proteja confidențialitatea, nu vor fi disponibile în niciun moment informații personale de identificare, precum locația unui individ sau mișcările sale.

Potrivit datelor publicate până în prezent, în România, deplasările în scopuri de recreere s-au redus cu 81%, cele pentru cumpărături au scăzut cu 53%, ieșirile în aer liber (parcuri, piețe sau chiar pentru plimbarea animalelor de companie) au scăzut cu 60%, tranzitul prin stațiile din transportul în comun s-a redus cu 70%, deplasările către locul de muncă au scăzut cu 39%, în schimb deplasările rezidențiale au crescut, cum era de așteptat, înregistrând un plus de 15%.

Google a publicat, pentru România, și rapoarte pentru fiecare județ în parte, de asemenea detaliate pe capitolele enumerate mai sus. Astfel,conform datelor din statisticile menționate, în Prahova se înregistrează scăderi privind deplasările în scopuri de recreere (-81%), cumpărături (-56%), ieșirile în aer liber (-72%), tranzitul prin stațiile de transport în comun (-73%) și deplasările la locul de muncă (-36%), în timp ce deplasările rezidențiale au crescut cu 14%.

Rapoartele pot fi utilizate de autorități în sensul că le pot ajuta să înțeleagă tendințele în privința destinațiilor cetățenilor, astfel încât să formuleze recomandări țintite pentru populație, în vederea încurajării distanțării sociale și a izolării.

Sursa grafic: Google Mobility Report

Image
Image
Image