Descoperire alarmantă a cercetătorilor italieni: "Există o relaţie între depăşirea limitelor legale pentru concentraţiile de PM10 şi creșterea numărul cazurilor de infecţii"

Descoperire alarmantă a cercetătorilor italieni: "Există o relaţie între depăşirea limitelor legale pentru concentraţiile de PM10 şi creșterea numărul cazurilor de infecţii"

Concluziile unui studiu al Societății Italiene pentru Medicina Mediului (SIMA), în colaborare cu Universităţile din Bari şi Bologna, le dau fiori românilor din zonele poluate. Oamenii de știință au descoperit că ”există o relaţie între depăşirea limitelor legale pentru concentraţiile de PM10 înregistrate în perioada 10-29 februarie şi numărul cazurilor de infecţii cu COVID-19 actualizate până pe 3 martie”.

Explicația este simplă: ”particulele atmosferice, pe lângă faptul că transportă şi răspândesc multe chimicale şi contaminanţi biologici, inclusiv virusuri, reprezintă şi un suport care permite unui virus să rămână în aer în condiţii vitale pentru o perioadă, de ordinul orelor sau zilelor”, arată studiul citat de RaiNews, scrie News.ro.

Grupul de cercetători ai SIMA şi ai Universităţii din Bari şi din Bologna a analizat datele publicate de site-ul ARPA (agenţiile regionale pentru protecţia mediului) colectate de la toate staţiile de colectare de pe teritoriul Italiei, care au înregistrat un număr de episoade în care au fost depăşite limitele legale (50 micrograme/m3 pentru concentraţia medie zilnică) din provinciile italiene. În paralel, cercetătorii au analizat cazurile de contagiune cu COVID-19 raportate de site-ul Protecţiei Civile. Astfel au ajuns la concluzia enunțată mai sus. Mai ales în Câmpania Padului, cercetătorii au observat ”o accelerare anormală a curbei de creştere a infecţiilor care a coincis, la o distanţă de două săptămâni, cu cele mai mari concentraţii de particule atmosferice, care au impulsionat răspândirea virulentă a epidemiei”, mai arată materialul citat de News.ro.

”Particulele transportă virusul. Sunt purtătoare. Cu cât sunt mai multe, cu atât sunt create mai multe canale de contagiune. Minimalizaţi emisiile şi speraţi că vremea va fi favorabilă”, a spus Gianluigi de Gennaro, de la Universitatea Bari.

"Această cercetare este rezultatul unui studiu non-profit care reuneşte cercetători şi experţi din diferite grupuri de cercetare din italia şi este adresat în mod special decidenţilor”, a explicat, potrivit News.ro, și Grazia Perrone, profesor de metode de analize chimice la Universitatea din Milano.

În cazul Covid-19, un virus despre care oamenii de știință mai au încă multe de aflat, aceste date ar putea fi cruciale pentru a înțelege de ce răspândirea s-a produs diferit, în diverse zone geografice. Totodată, concluziile sunt alarmante pentru România, o țară care se confruntă de ani buni cu poluarea atmosferică.

În timp ce epidemia făcea deja prăpăd în Italia, în primele zile ale lunii martie, chiar Bucureștiul s-a confruntat cu un episod grav de poluare atmosferică. Stațiile din rețeaua națională de monitorizare a aerului au înregistrat depășiri ale limitelor admise de până la 8 ori pentru PM10.

Nici Ploieștiul nu stă mai bine, aici fiind semnalate, în repetate rânduri, depășiri ale limitelor maxime admise, inclusiv pentru indicatorul PM10 (particule în suspensie).

O veste bună ar fi că, pe fondul măsurilor luate de autorități în ultimele zile, pentru limitarea răspândirii coronavirusului, și poluarea atmosferică a scăzut semnificativ. Ministrul Mediului, Costel Alexe, arăta, luni, efectele uluitoare asupra calității aerului, ca urmare a reducerii traficului. "În ultima săptămână, concentrațiile tuturor poluanților monitorizați s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creștere orară a particulelor PM10 și NO2, dimineața, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creșteri a fost mult sub valorile obișnuite. Este evident pentru toată lumea acum, după evaluarea datelor, că principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea București este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate a aerului arată valori foarte bune. Astăzi, de exemplu, la stația de la Cercul Militar, la ora 11:00, concentrația de PM10 era de 17,95 micrograme, apropiată de valorile înregistrate de stația de monitorizare de la Fundata, județul Brașov, sau cea de la Stâna de Vale, județul Caraș-Severin, ambele amplasate în vârf de munte. Spre comparație, luni, 03 martie, la aceeași stație și aceeași oră, concentrațiile au înregistrat 130,64 micrograme. Cu alte cuvinte, astăzi, în București, respirăm aer de munte. Avem chiar și o premieră! Din analiza specialiștilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcțiune Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susținute și de condițiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute", a explicat Costel Alexe.

 

Sursa foto: cdc.gov

Image
Image
Image