Directorul sistemului antigrindină, despre fenomenul de marți după-amiază: "O super-celulă cu forţa a două bombe de la Hiroshima s-a format în zona neprotejată"

Directorul Sistemului Antigrindină, Gheorghe Căunei, a completat explica;iile oferite anterior de ministrul Agriculturii, Petre Daea, referitoare la fenomenul produs marți după-amiază și care a afectat serios culturile din zona Dealu Mare.

Citiți și: Explicația lui Petre Daea, după prăpădul de marți: "Sistemul antigrindină a funcționat, dar natura a fost mai puternică"

Acesta a precizat că au fost lansate 16 rachete antigrindină, că s-a acţionat cu succes asupra unei celule care se deplasa, la 15.45 dinspre Bucureşti spre Prahova, la o altitudine de 457 minim.

Citiți și: Analiză pe tema sistemului antigrindină din Prahova. Autorităţile explică de ce n-a funcţionat conform aşteptărilor

„În spatele acestei celule, în zona neprotejată, unde nu avem instalaţii de lansare, s-au dezvoltat mai multe celule transformate într-o super-celulă, care a ajuns la 12.500 metri şi, intrând în zona protejată, deja acolo era grindină de mărime de 7,6 cm, cu 61 kg pe metru pătrat. La o înălţime foarte mare, în această situaţie, forţa acestei super-celule era echivalentă cu două bombe de la Hiroshima. Nu exagerez. Specialiştii au ţinut sub control, au acţionat în lateralul acestei celule până a ieşit din zona protejată, traversând de la Valea Călugărească spre Buzău, apoi a ieşit din zonă. În toată această zonă a căzut grindină, dar nu de 7,6 cm, de dimensiuni mai mici, s-au produs pagube, nu trebuia să se întâmple acest fenomen, dar avem proceduri clare. Lucrăm în sistem cu aviaţia, nu putem lansa rachete mai sus de 7.500 m - 8000 m, pentru că e protocol cu aviaţia. Nu putem duce rachete mai sus. Pentru această situaţie, în viitor va trebui să acţionăm cu aviaţia. Suntem la jumătatea implementării sistemului, avem proceduri cu aviaţia din 2021”, a explicat Gheorghe Căunei-Florescu pentru Digi24.

Citiți și: VIDEO - Grindina și șuvoaiele au făcut prăpăd la Urlați. Inundații și în alte localități din estul județului

El a precizat că avertizarea de cod galben, cu harta meteo, au fost primite de la ANM, dar fenomenul de super-celulă s-a dezvoltat între orele 16.17 până la 16.33. „Între orele 15.45 şi 17.05 s-a acţionat cu rachete. Imposibilitatea (privind super-celula – nr.) a fost constatată la 16.33. Asemenea fenomene, acest fenomen s-a dezvoltat în 10 minute. A fost o activitate atât de rapidă, că nu a putut fi preconizată de ANM, care ne dă informaţii meteorologice prin radar foarte bine, dar şi cu ei avem un protocol ca în situaţii cu aceste super-celule, aglomerare mare de apă, să nu intervenim. Am intervenit în stăpânirea fenomenului. Dacă am fi intervenit în celulă, la 12.000 de metri, am fi produs altceva. Ne-am făcut datoria după proceduri şi tot ce a fost posibil. În protocoalele şi procedura noastră de omologare avem precizat exact în asemenea situaţii nu se intervine, sunt situaţii extreme”, a mai spus directorul Sistemului Antigrindină, la Digi 24.

Citiți și:  Grindina a făcut prăpăd în Prahova. Producţia de viţă de vie, aproape compromisă în acest an. Autorităţile fac verificări

Precizările vin după ce, în urma căderilor de grindină de marți după-amiază, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a cerut demisii în rândul responsabililor cu lansarea rachetelor antigrindină.

 

Image
Image
Image
Image