fbpx

Două vile renumite din Sinaia, clasificate ca monumente istorice, au fost scoase la vânzare

Două vile renumite din Sinaia, clasificate ca monumente istorice, au fost scoase la vânzare

Image
Image

Vila Elena Mironescu și Vila Emil Costinescu din Sinaia, ambele clădiri clasificate ca monumente istorice, sunt de vânzare. Prima dintre ele a găzduit multă vreme centrul de plasament din Sinaia, iar a doua i-a aparținut omului de afaceri și politicianului de al cărui nume se leagă apariția stațiunii Costinești.

 

Consiliul Județean Prahova a publicat două proiecte de hotărâre pe care ar urma să le dezbată în ședința ordinară din noiembrie, referitoare la cele două clădiri reprezentative pentru stațiunea Sinaia. Ambele propuneri se referă la neexercitarea dreptului de preemțiune al autorităților județene.

Documentația care însoțește proiectele arată că ofertele de vânzare sunt de 820.000 de euro pentru Vila Emil Costinescu și de 1,2 milioane de dolari pentru Vila Elena Mironescu.

Vila ministrului datorită căruia a luat naștere stațiunea Costinești

Nu mulți știu că Vila Emil Costinescu, ridicată la sfârșitul sec. al XIX-lea, este strâns legată de momente importante din istoria românilor. Aici s-ar fi hotărât, de fapt, în vara lui 1914, neutralitatea României în Primul Război Mondial. Pe vremea aceea, Emil Costinescu era, pentru a treia oară în carieră, ministru de Finanțe.

“Vila Emil Costinescu (Cod LMI : PH-II-m-A-16658), Bulevardul Carol I nr 35, a fost construită în 1892 şi extinsă în perioada 1918-1939. În această casă, la 21 iulie 1914, a avut loc şedinţa Consiliului de miniştri, condusă de I. C. Brătianu, în care s-a hotărât neutralitatea României la începutul Primului Război Mondial. Consiliul de coroană s-a adunat apoi la Peleş şi a declarat oficial neutralitatea. Emil Costinescu (1844-1921), om de afaceri, finanţist şi politician, a deţinut funcţia de primar al Bucureştiului şi de ministru de Finanţe al României. El a pus bazele industriei în Sinaia înfiinţând în 1891 o fabrică de cuie, şuruburi şi piuliţe, halele acesteia fiind preluate ulterior de uzina Mefin. Numele său sta la originea staţiunii estivale Costineşti, pe care a înfiinţat-o prin «colonizarea» cu muncitori germani pe o moşie a sa”, potrivit informațiilor de pe pagina Monumente istorice – Prahova.

În ceea ce privește Vila Elena Mironescu, a cărei vânzare este anunțată și pe site-ul agenției Romania Sotherby’s, “proprietatea este formată dintr-un teren extrem de generos de 4.076 mp pe care găsim mai multe construcții. Clădirea principală are o suprafață utilă de 567 mp și este dispusă pe patru niveluri (…). Construită în anul 1895, (…) clădirea principală este spectaculoasă, cu o arhitectură specifică construcțiilor din Sinaia de sfârșit de secol XIX în care predomină piatra și lemnul”. Ani la rând, clădirea a găzduit centrul de plasament de la Sinaia.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

Sursa foto: Romania Sotherby’s, Facebook/ Monumente istorice – Prahova

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.