Două firme, din București și Prahova, vizate de percheziții. Sorina Pintea: "La sediile declarate nu era nimeni. Am aplicat amenzi și am făcut plângere"

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut, marți dimineață, o serie de precizări în cazul dezinfectanților neconformi proveniți de la firme din Prahova și București, care ar fi fost găsiți în peste 30 de spitale din țară. Potrivit ministrului, din 15 produse verificate, trei au fost găsite neconforme.

Pintea a explicat că ancheta demarată, în care au loc percheziții miercuri dimineață, a fost declanșată de plângerea înaintată de Ministerul Sănătății: "Există o anchetă în curs, declanșată de plângerea noastră și care va stabili de când erau folosite aceste produse. În momentul în care noi am făcut plângerea, aceste biocide erau în spitale. Pacienții nu au fost în pericol. Dacă se aplică protocoalele, așa cum le avem, nu există un pericol pentru sănătatea pacientului. Verificările și plângerile le-am făcut pentru că orice produs ajunge în spital trebuie să fie conform, iar noi trebuie să ne asigurăm se acest lucru".

Ministrul a declarat că "este vorba despre acțiunea fungică, nu de bacterii".

Potrivit ministrului Sănătății, înaintea depunerii plângerii, autoritățile din Sănătate au încercat să facă propriile controale, dar nu au avut pe cine verifica. "Fiecare dezinfectant are mai multe proprietăți, acționează asupra unui anumit tip de bacterii. Aceste trei dezinfectante nu respectau ceea ce era scris în prospectul pe care îl aveau în momentul în care au fost autorizate. Acești producători și distribuitori au fost autorizați să comercializeze aceste tipuri de biocide pe baza unei autorizații care s-a emis în urma unor verificări la momentul căreia toate probele erau conforme. În momentul în care am constatat neconformități, Inspecția Sanitară din cadrul Ministerului a solicitat DSP București și DSP Prahova să verifice aceste firme. Nu au găsit pe nimeni. Am încercat să facem aceste verificări, cum indică legea. S-au aplicat amenzi de 35.000 de lei, pentru neconformități, conform legii, dar lucrurile nu au fost în regulă și am ales să facem această plângere. La sediul pe care l-au declarat nu era nimeni. Sunt două firme și trei produse", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Citiți și:  Firma din Ploiești care livra dezinfectanți spitalelor, vizată de perchezițiile de marți, în vizorul MS și DNA încă de pe vremea scandalului Hexi Pharma

Cinci percheziții au loc, marți dimineață, în Prahova, București și Ilfov, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Citiți și:  Percheziții în București, Prahova și Ilfov, la firme care au produs sau comercializat dezinfectanți neconformi

 

Foto cu caracter ilustrativ

 

 

Image
Image
Image