6 persoane au murit şi 66 au fost rănite în accidente de muncă în Prahova, în primele 6 luni ale lui 2019

Bilanţul prezentat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, pentru primele şase luni ale acestui an, arată că în judeţ au fost semnalate peste 100 de accidente de muncă, în urma cărora 6 persoane au murit, iar alte 66 au fost rănite. Statistica mai arată şi că, în aceeaşi perioadă, la 10 persoane au fost confirmate boli profesionale, cauzate de expunerea la substanţe toxice, lucrul cu obiecte grele sau expunerea la zgomote pe perioade îndelungate.

Potrivit bilanţului pe primul semestru din 2019, în cazul accidentelor de muncă, angajatorii au comunicat către ITM Prahova 125 de evenimente. Dincolo de măsurile dispuse de inspectori, datele prezentate de ITM arată că accidentele s-au soldat cu 72 de victime. Şase persoane au murit, 64 au fost rănite în accidente de muncă individuale şi au fost în incapacitate temporară de muncă, iar alte două persoane au fost rănite într-un accident colectiv.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Nereguli mari pe linia de securitate şi sănătate în muncă. ITM Prahova a dat sacţiuni la 9 din 10 firme controlate

În privinţa bolilor profesionale, semnalate şi declarate în urma cercetării acestora de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, în colaborare cu inspectorii de muncă, ITM Prahova anunţă, pentru semestrul I, 10 cazuri: pneumoconioză prin expunere la caolin – 1; silicoză stadiul I/II - 2; discopatie lombară – 2; hernie de disc – 1; polidiscopatie lombară – 2; hipoacuzie – 2. Pneumoconiozele sunt boli pulmonare cronice puse pe seama inhalării unor substanţe inerte. Aici se încadrează şi silicoza, boală cauzată de inhalarea îndelungată a pulberilor cu un conţinut crescut de bioxid de siliciu, potrivit site-urilor de specialitate. Mai departe , discopatiile apar în urma unor traume fizice repetate şi a presiunii îndelungate la nivelul coloanei vertebrale, fiind asociate cu munca în poziţii nepotrivite sau, la fel ca herniile, cu lucrul cu obiecte foarte grele. În fine, hipoacuzia, surzenia mai pe româneşte, poate fi cauzată de regulă de expunerea la sunete foarte puternice sau de traumatisme, însă specialiştii avertizează că şi stresul, medicamentaţia sau problemele vasculare se pot număra printre cauze.

Image
Image
Image
Image
Image