Sancţionată de mai multe ori în ultima vreme, firma EcoBurn, care deţine hulitul incinerator de deşeuri de la Brazi, e într-un nou scandal, după ce ministrul Mediului a reclamat mari nereguli în timpul unui control, culminând cu o tentativă de a ascunde ilegal resturi periculoase. Oficialul a declarat că va depune la Procuratură o plângere, care ar putea viza şi anumiţi funcţionari publici.
Joi, ministrul Mediului, Costel Alexe, a venit în control la firma EcoBurn, care deţine un incinerator de deşeuri în Parcul Industrial Brazi, la câteva sute de metri de Centura de Vest a Ploieştiului. Vizita a fost făcută în contextul în care compania, specializată şi autorizată în neutralizarea deşeurilor periculoase, mai fusese în ultima vreme controlată de autorităţile de mediu, iar în urma neregulilor descoperite a primit un termen de conformare, până pe 15 februarie. Explicnd că a vrut să vadă cum decurge implementarea măsurilor dispuse anterior, oficialul guvernamental s-a prezentat joi la poarta societăţii, anunţând, însă, că a găsit noi nereguli, vizând depozitarea de deşeuri în condiţii improprii, peste limitele convenite, şi nerespectarea ciruitelor pentru anumite categorii de deşeuri periculoase. Totul a culminat, în noaptea de joi spre vineri, cu o tentativă de ascundere a unei părţi din aceste gunoaie toxice, încărcate în două camioane, care au fost trase pe dreapta la intrarea în rampa ecologică de la Boldeşti Scăeni şi controlate de Garda de Mediu. În replică, societatea a negat acuzaţiile, aşa cum a făcut-o şi la precedentele scandaluri, susţinând că a depozitat corect deşeurile, că face eforturi pentru conformarea la măsurile dispuse de Garda de Mediu şi că problemele invocate de ministru n-ar fi susţinute şi de filmărle făcute la faţa locului.
Garda de Mediu, vizată de anchetă?
Ministrul a mai amintit că, în decembrie, a dispus un control la EcoBurn, derulat de Garda Naţională de Mediu şi comisariatele din Prahova şi Bucureşti şi, în paralel, o investigaţie din partea Corpului de Control din Minister, „pentru a verifica dacă în ultimii ani instituțiile din subordinea Ministerului Mediului și-au făcut treaba cu profesionalism și și-au îndeplinit sarcinile prevăzute prin lege de verificare și sancționare a oricăror abateri”. Apoi, Costel Alexe a declarat că a decis să sesizeze organele de cercetare penală, după ce a primit concluziile Corpului de Control, ceea ce dă de înţeles, raportat la spusele sale de mai devreme, că are suspiciuni cu privire la comportamentul unor inspectori din instituţiile de mediu. „Am decis să trimit dosarul către organele de cercetare penală, fiind identificate, în opinia noastră, o serie de abateri foarte grave, pe care, dacă îmi permiteți, nu aș dori să le comentez acum, așteptând să văd cum evoluează dosarul”, s-a limitat să afirme ministrul.
PE ACEEAŞI TEMĂ:
VIDEO - Ministrul Mediului a sesizat Parchetul după un control neanunțat la Brazi. Incineratorul riscă să fie închis
Referitor la ce-a găsit joi la Brazi, acesta a mai punctat că nu a fost prima abatere: „În ultimii ani operatorul economic a fost în mai multe rânduri vizat atât de controale de rutină cât și în urma sesizărilor, fiind dispuse sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse și a conformării instalației, precum și a nerespectării regimului deșeurilor. Deși avea obligația ca deșeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deșeuri. Deși avea obligația de a depozita pe o platformă betonata de 480 mp, deșeurile erau depozitate neconform, pe o suprafață neamenajată, de 10 ori mai mare, aproximativ 5000 mp, inclusiv pe sol. Înțeleg din raportul din decembrie, al celor de la Garda Națională de Mediu că o serie de măsuri urgente i-au fost trasate cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020, iar în caz de neîndeplinire propunerea este de suspendare a activității”.
Camioane cu deşeuri periculoase
Coincidenţă sau nu, după plecarea ministrului, două camioane cu deşeuri au fost oprite la intrarea în rampa ecologică de la Boldeşti Scăeni, acolo unde ajung gunoaiele menajere, reciclabile, din construcţii sau vegetale din multe localităţi prahovene, inclusiv Ploieşti, însă nu şi deşeuri periculoase, pentru care legislaţia este mult mai strictă şi prevede metode de neutralizare diferite. Garda de Mediu a venit imediat în control, iar autorităţile au anunţat public că respectivele camioane fuseseră încărcate la Brazi, cu intenţia de a ascunde ilegal, la rampa operată de Vitalia, deşeuri medicale.
„În momentele cât am stat în zona incineratorului de deșeuri periculoase de la Brazi, am observat cu surprindere că se încărcau camioane cu deșeuri și, evident, am solicitat comisarilor Gărzii de Mediu să monitorizeze zona și în câteva ore am fost informat că au plecat de acolo două camioane cu deșeuri suspecte a fi periculoase, iar în cursul serii de joi, 16 ianuarie, acestea au ajuns la depozitul ecologic de deșeuri municipale tot din judetul Prahova. Și administratorii depozitului de deșeuri municipale au constatat faptul că încărcătura acelor camioane nu este conformă Ghidului de însoțire a transportului, existând suspiciuni rezonabile că se dorea ca deșeurile ce trebuiau arse la incinerator să fie îngropate neconform în cadrul unei gropi de deșeuri municipale”, a detaliat ministrul Costel Alexe, într-o postare pe pagina proprie de Facebook, în care a mai afirmat că vehiculele de mare tonaj s-au întors în curtea EcoBurn, unde încărcătura a fost descărcată şi controlată de Garda de Mediu.
PE ACEEAŞI TEMĂ:
Eco Burn susţine că-n camioanele oprite la Boldeşti nu erau deşeuri periculoase şi că declaraţiile ministrului Mediului au fost denaturate
„Incineratorul de la Brazi nu este la prima abatere, încercând și în trecut să introducă deșeuri neconforme în groapa de deșeuri municipale, deșeuri care în mod legal trebuiau incinerate! Managementul acestor deșeuri este unul defectuos la incineratorul de la Brazi. Cantitatea de deșeuri medicale care intră pe platformă și ar trebui incinerată este cu mult mai mare decât poate duce acest incinerator, fapt ce atrage o serie de alte anomalii de funcționare și abateri de la lege: depozitare neconformă, incapacitatea de a construi o platformă betonată, etc. Le-am transmis atât inspectorilor care conduc verificările, cât și administratorului platformei, că nu mă joc cu viața oamenilor și nu mă abat de la litera legii în materie de siguranța populației și protecție a mediului. Fără jumătăți de măsură, fără compromisuri!”, a conchis ministrul Mediului.
Ce spune EcoBurn
„Telegrama” a solicitat, vineri, puncte de vedere din partea companiei de tratare a deşeurilor periculoase şi a Gărzii de Mediu Prahova, însă până la redactarea acestui text nu am primit niciun răspuns. În schimb, conducerea EcoBurn a transmis un drept la replică, adresat Digi24, în care afirmă că în curtea societății nu sunt depozitate deșeuri medicale. Acestea sunt „depozitate exclusiv în spațiile special amenajate din interiorul clădirii, respectiv în camerele frigorifice funcționale. În imagini se observă deșeuri provenite din activități industriale care, în legislația în vigoare nu trebuie depozitate în spații frigorifice, acestea fiind ambalate – această stare de fapt observându-se în imaginile prezentate”. Potrivit companiei, în curte sunt depozitate doar deșeuri care „pot și/ sau se impune a fi depozitate în aer liber, acestea fiind aranjate în funcție de caracteristicile fizico-chimice precum și categoria de deșeuri din care fac parte, conform măsurii impusă de autoritatea de mediu. Mai mult de atât din imaginile publicate, contrar afirmațiilor publicate, se observă faptul că societatea noastră face toate demersurile pentru îndeplinirea măsurilor impuse în urma ultimului control, observându-se o necorelare/ nesuprapunere a imaginilor cu declarațiile apărute”. Compania precizează că a se află în perioada de conformare acordată de autoritatea de mediu pentru îndeplinirea măsurilor reținute cu ocazia ultimului control efectuat de aceasta.
Mai ţineţi minte incendiul din Mimiu?
Practic, prin mesajul transmis, EcoBurn contestă valoarea de probă a clipului video publicat de ministru pe pagina sa de Facebook, explicând că, în opinia reprezentanţilor companiei, imaginile nu reflectă acuzaţiile lansate de oficialul guvernamental. Coincidenţă sau nu, o poziţionare similară a existat şi când au apărut, tot pe Facebook, pe o pagină nerevendicată de cineva anume, denumită „PopeştiBrazi”, filmări cu un fum gros ieşind pe furnal sau gunoaie toxice scurgându-se pe pământ. Atunci, compania a susţinut că „majoritatea filmărilor făcute publice, imagini prezentate ca fiind din interiorul societății noastre, sunt fie trucate, fie au fost realizate în alte locuri, totul cu scopul de a dezinforma”. Cine s-a uitat la suficiente filme americane cu procese şi chestiuni juridice ştie că etapa de contestare a valorii probelor incriminatorii e una de bază pentru orice avocat bun. În fine, e mai puţin important acest lucru, dar, pentru că veni vorba de coincidenţe, nu putem să nu observăm că un transport de deşeuri periculoase la scurt timp după un control la incineratorul de deşeuri ar fi riscat să treacă, fără intervenţia autorităţilor, tot drept o coincidenţă nefericită, probabil greu de pus în sarcina firmei de neutralizare. Cazul celor două camioane a fost unul rarisim, în care un oficial guvernamental a luat o poziţie, permiţându-şi să conteste această prezumţie a coincidenţei şi să declare public că deşeurile fuseseră scoase din curtea EcoBurn cu intenţia de a fi ascunse. Asta pune într-o altă lumină incendiul puternic izbucnit în toamna lui 2018 în Mimiu, în care au ars cantităţi uriaşe de deşeuri periculoase, în curtea firmei Urban ICIM. Pe lângă faptul că acele reziduuri toxice nu aveau ce să caute acolo, multă lume a speculat la acel moment, ţinând cont de relaţiile dintre cele două firme, că gunoaiele ar fi fost incendiate intenţionat, tot într-o tentativă disperată de a reducere a cantităţilor depozitate în curtea incineratorului. S-a speculat chiar că incendiul ar fi fost raportat la 112 la ore bune după ce izbucnise, dar şi că el a apărut tot după un control în care Garda de Mediu găsise la EcoBurn deşeuri depozitate pe o suprafaţă mai mare decât cea autorizată.
CITIŢI ŞI:
Graţiela Gavrilescu, fostul ministru al Mediului, a explicat cum încercau unele firme să "fenteze" circuitele deşeurilor periculoase
Dacă vă întrebaţi cine e EcoBurn, societatea este condusă de Violeta Ştefănescu, soţia omului de afaceri ploieşean Mihai Ştefănescu. Acesta deţine, singur sau alături de parteneri, mai multe societăţi specializate în construcţii, alimentaţie publică sau industria hotelieră, cunoscute generic drept „grupul de firme Urban”, care include şi pe Urban ICIM, iar omul de afaceri are sau cel puţin a avut până de curând legături puternice în PSD Prahova.
În schimb, dacă vă întrebaţi de ce se găsesc deşeuri medicale la EcoBurn, presa centrală a dezvăluit că societatea a încheiat contracte cu mai multe unităţi medicale, din judeţ şi nu numai, pentru neutralizarea acestor reziduuri. În septembrie 2018, spre exemplu, compania care operează incineratorul de deşeuri din Parcul Industrial Brazi a încheiat un contract acord-cadru de 4.464.000 de lei, adică aproape 1 milion de euro fără TVA, cu Spitalul Judeţean Ploieşti pentru servicii de „colectare, transport şi eliminare finală a deşeurilor medicale”, potrivit anunţului de atribuire din SEAP. „Portofoliul” mai include Spitalul Municipal Câmpina sau Spitalul Universitar „Dr. Carol Davila”.
{gallery}ministrul mediului la ecoburn si vitalia{/gallery}