Bărbat rănit în urma unui incendiu de vegetaţie, la Filipeștii de Târg

Pompierii din cadrul ISU Prahova au intervenit, în cursul zilei de miercuri, pentru stingerea a șapte incendii de vegetație semnalate pe raza județului, în localitățile Târgșoru Vechi, Pleașa, Filipeștii de Târg, Măgureni, Baba Ana, Urlați și Boldești-Scăeni. "Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare și a fumatului în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 9 ha vegetație uscată", a anunțat ISU Prahova în bilanțul prezentat astăzi.

Cel mai grav caz a fost la Filipeștii de Târg, satul Mărginenii de Jos, unde focul a făcut și o victimă. ISU Prahova a anunțat că un bărbat de 66 de ani a suferit arsuri pe 18% din suprafața corpului.

Pompierii reiau avertismentele și îi atenționează pe cetățeni că utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuințele oamenilor, proprietăți sau la fondul forestier.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. Mai mult, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Măsuri de prevenire a producerii unor astfel de evenimente:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

 

Image
Image
Image