CORONAVIRUS | Numărul de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor a ajuns la 471

CORONAVIRUS | Numărul de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor a ajuns la 471

De la începutul crizei în ţara noastră, poliţiştii au dechis nu mai puţin de 471 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pe numele unor români care au fost prinşi ieşind din case, deşi oficial erau încadraţi în izolare la domiciliu, după ce veniseră din zone cu multe infectări cu COVID-19. Numai în ultimele 24 de ore au fost deschise cinci dosare penale noi. Totodată, în acelaşi interval de timp, peste 5.400 de români au fost sancţionaţi contravenţional pentru că au ieşit din case fără un motiv întemeiat sau fără documentele aferente.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.199 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 153 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile, se arată în informarea oficială trimisă vineri de Grupul de Comunicare Strategică.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.251 de persoane. Alte 27.410 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 389 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.573 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. 

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 471 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. 

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 5.424 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.071.873 de lei.

Image
Image
Image
Image
Image