Dispecerat special pentru cazurile privind dispariția copiilor

Dispariția unui minor va face obiectul unei noi proceduri la nivel național, a anunțat Ministerul de Interne, care propune un nou sistem ce urmărește îmbunătățirea modului în care sun căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora.

Una dintre principalele componente ale proiectului lansat în consultare publică de MAI se referă la modul în care vor fi abordate, de acum încolo, situțiile referitoare la dispariția unor copii.

"Special pentru găsirea copiilor, se introduce sistemul telefonic call-center «Dispariție minor», care va asigura preluarea cu celeritate a apelurilor, inclusiv a unor fotografii, și declanșarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliție competente în cauză.  Apelurile de dispariție copil făcute la 112 se vor redirecționa către acest call-center", au explicat oficialii MAI. 

Pentru situații în care există suspiciuni de răpire a copilului se simplifică activarea mecanismului “Alertă răpire copil”, un sistem existent care asigură popularizarea anunțului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere, inclusiv prin mass-media. Deși autoritățile îl au la dispoziție de aproximativ opt ani, sistemul nu ar fi fost folosit decât o dată, în județul Timiș, iar atunci s-a întîmplat, oricum, în cadrul unui exercițiu.

De asemenea, proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare și atunci când persoana dispărută aflată într-o situație de vulnerabilitate (ex: este victima unei infracțiuni de răpire) contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare. Prin expresia "persoane vulenrabile" se face referire la persoana cu privire la care există date și informații că este victima unor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; copii; persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața; persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date și informații că planifică să se sinucidă.

Citiți și:  MAI a pus în dezbatere un proiect de lege privind căutarea şi localizarea persoanelor dispărute

Sursa foto: multimedia.europarl.europa.eu

 

Image
Image
Image
Image
Image