DNA cere încuviinţarea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Mediului, suspectat că a luat mită de la un combinat siderurgic

DNA cere încuviinţarea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Mediului, suspectat că a luat mită de la un combinat siderurgic

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat oficial luni că a solicitat încuviinţarea urmăririi penale faţă de un fost ministru din Guvernul Orban, suspectat că a luat mită de la un combinat siderurgic. Deşi nu este oferit niciun nume în comunicatul de presă, activităţile respective conduc spre ideea că este vorba despre fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, informaţie confirmată, pentru publicaţiile centrale, şi de surse judiciare.

Conform comunicatului DNA, ministrul respectiv ar fi pretins mită de la un combinat siderurgic, în natură, pentru alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și pentru monitorizarea favorabilă a măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme, atribuții care țin de Ministerul Mediului. În perioada menționată de procurori, ministru al Mediului era Costel Alexe, actualul președinte al Consiliului Județean Iași.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită, 

- instigarea la delapidare.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Conform G4media, surse judiciare ar fi confirmat că este vorba despre Alexe, în timp ce fostul ministru nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Image
Image
Image