Doi mistreţi şi cinci porci domestici, găsiţi morţi, în Prahova, în ultimele zile. DSV aşteaptă analizele de laborator

Direcţia Sanitară Veterinară este în alertă, după ce în ultimele zile au fost găsiţi mai mulţi porci morţi în Prahova. Primele rezultate ale analizelor de laborator comandate ar trebui să sosească vineri, iar autorităţile spreă să nu se găsească virusul pestei porcine.

Şeful DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a precizat că ultima descoperire a fost în Albeşti, unde un crescător şi-a găsit porcul mort şi a ales să-l arunce pe drum. Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor s-au deplasat la faţa locului, au prelevat probe, trimise la laboratorul de la Bucureşti pentru analize, au dezinfectat locul şi au îngropat cadavrul. A fost identificat şi proprietarul, care a explicat că mai are câţiva porci în gospodărie, că nu bănuieşte motivele pentru care animalul a murit şi că n-a avut altă idee pentru a scăpa de cadavru decât aruncarea lui în stradă.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Suspiciune de pestă porcină în Prahova, după ce un mistreţ a fost găsit mort

În total, în momentul de faţă, DSVSA Prahova aşteaptă rezultatele analizelor pentru probele prelevate de la cinci porci domestici şi doi mistreţi găsiţi morţi în ultimele zile. Primele rezultate, pentru doi mistreţi şi doi porci domestici, sunt aşteptate să sosească în această după-amiază.

Autorităţile speră să nu fie vorba despre pesta porcină africană, boala din cauza căreia, în alte judeţe în care s-au descoperit focare, au fost sacrificate mii de porcine. Prahova se numără printre puţinele judeţe scutite până acum de probleme cu această boală, una care se transmite extrem de uşor, virusul fiind totodată şi foarte rezistent. Deşi omul nu este afectat, el poate contribui, în cazul unui contact cu un animal infestat, la răspândirea bolii.

Image
Image
Image
Image
Image