fbpx

FOC de ARTIFICII | Poliția începe controalele la comercianții și utilizatorii de materiale pirotehnice. Lista obiectelor interzise

Image
Image

Deși abia suntem la jumătatea lunii octombrie, Poliția Română se pregătește, deja, pentru perioada sărbătorilor, și a anunțat că, în curând, vor fi demarate controalele care vor viza modalitatea de comercializare și utilizare a materialelor pirotehnice. "Pentru prevenirea producerii accidentelor provocate de utilizarea ilegală și necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, Poliţia Română continuă să informeze persoanele asupra pericolului la care se expun, prin nerespectarea instrucțiunilor existente pe eticheta fiecărui articol pirotehnic. În perioada următoare, vor fi demarate acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice. În conformitate cu prevederile legale, Poliţia Română este instituţia responsabilă cu prevenirea, constatarea şi combaterea neregulilor în domeniul operaţiunilor cu articole pirotehnice, exercitând, la nivel naţional, controlul referitor la regimul tuturor operaţiunilor cu materii explozive", a transmis IGPR.

Polițiștii au publicat și un scurt ghid pentru informarea cetățenilor cu privire la prevederile legislației referitoare la regimul articolelor pirotehnice:

Persoanele juridice autorizate:

  1. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;
  2. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;
  3. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Referitor la persoanele fizice, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2 - F4, P.2 şi T.2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice.

În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau altor categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.

Nerespectarea prevederilor legale în aceste cazuri atrage sancțiuni de natură penală sau contravențională, după caz.

Polițiștii menționează că, iarna trecută, în cadrul acțiunii „Foc de Artificii”, la nivel național, au fost desfășurate peste 3.500 de acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice. În urma acestora, polițiștii au indisponibilizat peste 37 de tone de materiale pirotehnice, au constatat peste 1.300 de infracțiuni și au aplicat amenzi contravenționale în valoare de aproape 300.000 de lei.

Foto cu caracter ilustrativ

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.