Fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul consilier judeţean Daniel Neagoe, trimişi în judecată în dosarul „Poşta Română”

Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor şi, acum câţiva ani, unul dintre liderii PDL Prahova, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar legat de fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română. Fostul director al companiei, prahoveanul Daniel Neagoe, a fost de asemenea trimis în judecată, anunţă DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, Gabriel Sandu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei Marius Constantin Fecioru, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dumitru Daniel Neagoe, la data faptelor director general al Companiei Naţionale Poşta Română, Victor Simon, la data faptelor şef al Departamentului achiziţii-investiţii din cadrul companiei, alături de alţi şase inculpaţi şi trei societăţi comerciale.

"În cursul anului 2010, ca urmare a influenţei traficate de cei doi demnitari, Sandu Gabriel şi Fecioru Marius-Constantin, inculpaţii Neagoe Dumitru-Daniel, Simon Victor, Ştefan Cătălin-Marian şi Stănescu (fostă Janho) Diana-Luciana, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege în contextul achiziţionării, de către CN Poşta Română (CNPR) SA, la un preţ supraevaluat (aspect cunoscut de aceştia), a proiectului «Meter Net» (maşini de francat şi o aplicaţie de colectare şi raportare a datelor privind corespondenţa prelucrată). Cei patru inculpaţi au beneficiat de sprijinul inculpatului Sandu Gabriel care, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a depus diligenţele necesare pentru numirea acestora în funcţiile respective", se arată în comunicat. Procurorii susţin că în august 2010, cu nesocotirea dispoziţiilor legale, inculpaţii Diana Luciana Janho, Cătălin Marian Ştefan şi Victor Simon, membri ai comisiei de evaluare, au desemnat câştigătoare oferta unei societăţi comerciale agreate, cunoscând că valoarea de atribuire a fost mărită fraudulos. Ulterior, între societatea respectivă în calitate de furnizor şi Poşta Română în calitate de beneficiar a fost încheiat un contract în condiţii dezavantajoase, a cărui executare a prejudiciat compania naţională cu suma de 4.959.149,78 euro, susţin anchetatorii, care mai spun că, după încheierea contractului de achiziţie publică, administratorul firmei beneficiare ar fi remis sumele de bani pretinse de inculpaţi prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de ei.

"În perioada octombrie 2010 - februarie 2011, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe a primit suma de 270.254 lei, prin mai multe transferuri bancare, în conturile unei societăţi pe care o controla printr-o persoană apropiată; în perioada octombrie 2010 - februarie 2011, inculpaţii Ştefan Cătălin-Marian şi Stănescu (fostă Janho) Diana-Luciana au primit, cu ajutorul inculpatului Janho Khall Abdel Nour, suma totală de 263.273 lei (...) prin plăţi efectuate în conturile unei societăţi administrată de o interpusă a inculpatei Stănescu (fostă Janho) Diana-Luciana; în perioada octombrie 2010 - februarie 2011, inculpatul Victor Simon a primit, prin intermediul a două societăţi administrate de inculpatul Ion Orzac (...) suma pretinsă, în cuantum total de 307.018 lei; în perioada septembrie 2010 - martie 2011, inculpatul Gabriel Sandu a primit suma totală de 11.380.297 lei, prin intermediul unor societăţi controlate de inculpatul Dinu Florin Bogdan; în perioada septembrie 2010-mai 2011, inculpatul Marius Constantin Fecioru a primit suma pretinsă de 3.164.009 lei prin mai multe transferuri bancare, în conturile firmei SC Industrial Software SRL (controlată de intermediarul său, Domşa Cristian Ioan)", se menţionează în comunicatul DNA.

CN Poşta Română SA s-a constituit parte civilă cu suma de 23.052.608 lei, iar procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse. Doi dintre inculpaţii din dosar, Petru Iura şi Cristian Ioan Domşa, au declarat că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei,se mai arată în comunicatul DNA.

Gabriel Sandu s-a numărat printre oamenii importanţi ai Partidului Liberal Reformator creat de Stolojan, iar ulterior, după fuziune, a devenit unul dintre liderii organizaţiei judeţene a PDL. El a candidat din partea PDL Prahova la alegerile parlamentare din 2008, primele alegeri uninominale de acest gen, însă a pierdut la limită mandatul, pe baza calcului coeficienţilor, deşi obţinuse cel mai mare număr de voturi în colegiul respectiv, în sudul Ploieştiului, unde în cele din urmă mandatul i-a fost atribuit social-democratului Daniel Savu. Anterior, între 2004 şi 2008, Gabriel Sandu fusese deputat din partea Alianţei DA, în judeţul Brăila.

La rândul său, Daniel Neagoe a fost directorul pe Prahova al Poştei şi apoi a fost promovat ca director la nivel naţional, în timul guvernării PDL. De asemenea, politicianul a fost şi consilier judeţean în Prahova, tot din partea PDL. Numele său mai apare în cel puţin un alt dosar penal instrumentat de DNA cu privire la activitatea Poştei Române, care vizează presupuse ilegalităţi comise în cadrul unui contract de servicii de curăţenie.

Image
Image
Image