FOTO și VIDEO - Salvamont România: "Cea mai neagra zi din ultimii ani". Numeroase accidente grave s-au petrecut și pe pârtiile din Prahova

Ultimul weekend de vacanță din acest sezon de schi a fost unul de coșmar, pe pârtiile din toată țara. Numai sâmbătă s-au primit peste 130 de apeluri, iar totalul pe întreaga perioadă a vacanței a ajuns la aproximativ 700, au anunțat salvatorii.

Inclusiv în Prahova, pepârtii și pe trasee, au avut loc intervenţii dificile, după ce turiștii au suferit accidentări grave.

Salvamont Sinaia a anunțat, din păcate, un record de 16 intervenții pentru ziua de sâmbătă, 9 februarie.

"Multe, poate prea multe! Când ajungi la final de zi acasă sau în Refugiu și începi să pui cap la cap ce ai făcut azi, îți dai seama că a fost acel fel de zi pe care nu o mai vrei în activitatea ta. Dacă îți împarți timpul de lucru la programul de schi vezi că ai 2 cazuri pe oră. Suntem un fel de Centru de Urgență Montană în mișcare. Poate mâine o să ne odihnim, măcar un pic. Dacă noi stăm, înseamnă că tu ești bine.

Da, a fost ziua cu cele mai multe cazuri din acest sezon!

2- Carp: 1- umăr dislocat și entorsă picior drept / 1- fractură picior drept

1- Lăptici 2: 1 - fractură membru superior stâng

1- Variantă: 1- entorsă și ligamente picior stâng

3- Drum de Vară: 1- entorsă genunchi și posibilă fractură picior drept / 1- luxație radius mâna dreaptă / 1- entorsă grad II-III genunchi drept

1- Valea Dorului: entorsă picior stâng și atac de panică

2 - Pârtia Nouă: 1- fractură picior drept / 1- traumatism toraco-lombar, transport elicopter

6 - Cabinet: intervenții minore diverse

TOTAL: 16 CAZURI", au anunțat salvamontiștii, la finalul zilei.

Una dintre cele mai dificile acțiuni a avut loc pe pârtia nouă, unde o adolescentă a suferit un traumatism grav al coloanei vertebrale. Salvamont Prahova a anunțat că salvatorii din Sinaia au apelat la ajutorul unui echipaj cu elicopter, de la SMURD București. Victima, în vârstă de 16 ani, a fost întâi imobilizată și transportată la Baza Salvamont Cota 1400, unde a fost stabilizată, până la sosirea elicopterului, solicitat pentru a o transporta la Spitalul Bagdasar-Arseni din București.

Acțiunea a fost precedată, vineri, de intervenția pentru recuperarea unui adolescent care, încercând să-și recupereze camera video, a căzut aproximativ 200 m pe o pantă foarte înclinată, în afara pârtiei amenajate din Azuga, suferind o fractură la membrul inferior drept și un traumatism cranian. Doi salvatori montani au coborât la victimă, acordându-i primul ajutor medical. Al treilea salvator montan a executat un amaraj pentru asigurarea și ridicarea tărgii pe care era imobilizat accidentatul. Acesta a fost ridicat la nivelul pârtiei, de unde salvatorii montani l-au coborât cu akja la baza pârtiei, predându-l echipajului de la ambulanță.

Salvamontiștii au fost ajutați și de trei monitori de schi și de doi jandarmi montani, a anunțat Salvamont Prahova, vineri seară.

{gallery}salvamont prahova adolescent{/gallery}

Sâmbătă a fost zi grea și pentru salvamontiștii din Bușteni. Un bărbat de aproximativ 50 de ani, membru al unui club alpin din Bucureşti, a căzut pe Valea Seacă dintre Clăi şi a suferit mai multe traumatisme la cap şi membru inferior drept, 15 salvatori mobilizându-se pentru recuperarea acestuia.

Potrivit Salvamont Bușteni, doi alpinişti încercau să coboare pe acea vale, când unul dintre ei a alunecat şi a căzut mai bine de 200 de metri, pe un teren foarte înclinat cu o zăpadă dură, în bulgări de avalanşă. Doar norocul a făcut ca victima să scape cu viaţă şi, după aproape 6 ore de muncă, aceasta a fost predată echipajului de la ambulanţă şi dusă de urgenţă la spital.

{gallery}salvamont busteni alpinist{/gallery}

Sursa imagini: Salvamont Prahova, Salvamont Sinaia, Salvamont Bușteni

 

Image
Image
Image