Cum explică IJP Prahova încercările eșuate de a aduce în fața instanței un martor din dosarul Ghiță - Bădescu

Un judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut verificări din partea MAI, la IJP Prahova, pentru că un martor citat în repetate rânduri cu mandat nu a ajuns în fața instanței.

Citiți și:  Instanța Supremă cere cercetarea  conducerii IJP Prahova, pentru că Poliția nu a reușit să aducă la audieri un martor din procesul Ghiță-Bădescu

"Cu privire la persoana în cauză, la nivelul Poliției Municipiului Ploiești au fost înregistrate documente emise de către Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la 4 mandate de aducere.

În ceea ce privește primul dintre termene, instanța de judecată a emis mandat de aducere și citație pe numele persoanei în cauză, comunicate Poliției Municipiului Ploiești, în vederea aducerii la îndeplinire de către polițiștii Secției nr. 4. La data stabilită pentru executarea mandatului, polițiștilor li s-a adus la cunoștință faptul că cel în cauză se află la instanţă, întru îndeplinirea dispozițiilor cuprinse în citație. Aceste aspecte au fost cuprinse într-un proces verbal, comunicat de îndată Înaltei Curți.

Pentru cel de-al doilea termen, polițiștii Secției nr. 4 Ploiești, după comunicarea prealabilă a citației, s-au deplasat la adresa indicată în dimineața zilei înscrise în mandatul de aducere, în vederea punerii în executare a actului administrativ. Bărbatul a fost căutat la domiciliu, însă nu a fost găsită decât soția acestuia. S-a întocmit un proces-verbal cu aspectele constatate, comunicat imediat către Î.C.C.J.

Referitor la cel de-al treilea termen, polițiștii ploieșteni l-au căutat pe bărbat la domiciliu, pentru a-i înmâna citația. Întrucât nu a fost găsit, documentul a fost recepționat de către soția acestuia. De asemenea, în dimineața zilei de punere în executare a mandatului, cel în cauză, deși avea cunoștință de dispozițiile Î.C.C.J., nu a fost găsit la domiciliu, aceste aspecte fiind aduse la cunoștința instanței.

La data de 17 mai, Poliția Municipiului Ploiești a înregistrat o nouă comunicare din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care cuprindea o citație, precum și mandat de aducere pe numele aceleiași persoane. Polițiștii Secției nr. 4 i-au înmânat citația, la data de 24 mai, aducându-i la cunoștință termenul la care urmează a fi audiat de către instanță. La data de 31 mai a.c., cel în cauză a pus la dispoziția poliției documente din care a reieșit faptul că nu se poate prezenta la instanță la termenul solicitat, întrucât nu se va afla pe teritoriul țării. În dimineața zilei de 3 iunie a.c, polițiștii Secției nr. 4 Ploiești s-au deplasat la adresa lui de domiciliu, pentru a pune în executare mandatul de aducere. Întrucât nu a fost găsit nici de această dată, a fost întocmită o informare cu aspectele constatate către Î.C.C.J", au detaliat reprezentanții IJP Prahova.

Aceștia subliniază, în punctul de vedere pe marginea acestui subiect, că "părțile din proces au posibilitatea de a lua la cunoștință despre următorul termen la care instanța de judecată le va cita, încă de la încheierea ședinței precedente. De asemenea, cu privire la acest aspect, sunt informate și prin comunicarea citației".

"Mandatul de aducere nu oferă polițiștilor dreptul de a reține (maxim 24 de ore) persoana în cauză, în vederea punerii în executare a dispozițiilor instanței", au mai transmis reprezentanții IJP Prahova.

Conducerea Inspectoratului Județean Prahova a decis să dispună, prin Biroul Control Intern, demararea unor verificări, în vederea stabilirii situației de fapt și, în funcție de aspectele constatate, luarea măsurilor legale care se impun.

 

Image
Image
Image