ISU Buzău, la început de sezon: Dioxidul de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului, este un inamic nevăzut

ISU Buzău, la început de sezon: Dioxidul de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului, este un inamic nevăzut

Odată cu începerea sezonului de culegere a strugurilor și a procesului de producere a vinului în condiții casnice, ISU Buzău avertizează asupra noului pericol care apar și care, în anii trecuți, a făcut numeroase victime. Este vorba despre intoxicația cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului.

"Acest gaz este un inamic nevăzut al tuturor, fiind un adevărat pericol în din cauza proprietăților acestuia: este inodor, incolor şi insipid. În ultimii ani, pompierii s-au confruntat cu diferite situații de intoxicare cu dioxid de carbon, în unele cazuri, din păcate, finalul fiind tragic", au avertizat specialiștii ISU Buzău.

Aceștia îi îndeamnă pe cetățeni ca, pe timpul producerii vinului, să fie foarte prudenți, și să respecte o serie de reguli preventive elementare :

* Asigurarea ventilației corespunzătoare în încăperile unde se produce vinul;

* Procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber;

* Oamenii să nu stea perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare;

* Cei care intră în asemenea încăperi să anunțe în prealabil pe cineva că se vor afla acolo;

* Să verifice concentrația oxigenului înainte de a intra în beciuri/încăperi în care se află vin ce fermentează. (Cea mai simplă metodă de a verifica prezența oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. Lumânarea stinsă înseamnă lipsa de oxigen. În acest caz oamenii sunt rugați să părăsească imediat încăperea.)

"Primele simptome ale intoxicării sunt amețeala, greața și durerile de cap. Dacă persoana inhalează o concentrație mare de gaz, poate deveni inconștientă, iar în câteva minute poate deceda. În cazul în care exista deja o victimă este importantă apelarea imediată la serviciile de urgență, pentru ajutorul calificat. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat", au specialiștii ISU Buzău.