Mai multe locuinţe din Prahova riscă să rămână izolate complet, după ce un pod a fost avariat de alunecări

Alunecările de teren produse în acest an au afectat din nou comuna prahoveană Bertea, situată în zona de deal a judeţului, între Valea Slănicului şi Valea Doftanei. Satul Lutu Roşu - o prezenţă obişnuită în raportările autorităţilor privind pagubele produse de calamităţi - a fost din nou cel mai afectat. Un pod care reprezintă singura cale de acces spre mai multe gospodării din această zonă a fost puternic avariat de alunecări, arată un raport de evaluare realizat în această lună.

„În satul Lutu Roşu, la podul de la «Valea Scândurii», se constată distrugerea rampelor podului, afuirea totală a culeelor, distrugerea totală a plăcii de suprabetonare precum şi fisurarea şi deformarea fâşiilor cu goluri. Evoluţia fenomenului poate duce la distrugerea totală a podului şi limitarea accesului către proprietăţi şi locuinţe. Aceasta este singura cale de acces către prioprietăţile şi locuinţele din amonte, configuraţia (relieful) zonei nu permite amenajarea unei alte căi de acces provizorii”, au observat reprezentanţii comisiei mixte care a efectuat verificări la Bertea.

De asemenea, pe DJ 101T, în zona şcolii din Lutu Roşu, un podeţ tubular s-a colmatat, ceea ce a făcut ca apele să se reverse peste terasamentul drumului. Podeţul nu poate fi folosit, iar circulaţia a fost deviată pe o variantă improvizată în amonte de autorităţi, mai arată documentul pus la dispoziţie de către Prefectură.

(Foto: arhiva Telegrama)

Image
Image
Image