Număr record de incendii de vegetație, în județul Prahova. Doar 1% dintre vinovați ajung să dea socoteală

Număr record de incendii de vegetație, în județul Prahova. Doar 1% dintre vinovați ajung să dea socoteală
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Alertă la nivelul întregului județ, din cauză numărului mare de incendii de vegetație din ultima perioadă. De la începutul anului până pe 23 martie, ISU Prahova a avut 645 de intervenții la astfel de cazuri. Din păcate, deși legea prevede sancțiuni contravenționale, iar în cazul producerii de pagube sau victime fapta are și o componentă penală, rareori cineva ajunge să fie tras la răspundere.

 

Sute de incendii de vegetație se produc, la nivelul județului, în fiecare primăvară și în fiecare toamnă. Amenzile pentru cei care le declanșează sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Aceleași sancțiuni pot fi aplicate inclusiv pentru inacțiunea celor care se află în preajma unui incendiu de vegetație și nu intervin pentru stingerea lui. Ba mai mult, există o inițiativă legislativă ca valoarea amenzilor să crească. Doar că nu este de ajuns! Din experiența anilor trecuți, pompierii spun că doar 1% dintre cei vinovați sunt prinși și trași la răspundere. Și asta deoarece, din păcate, în cazul incendiilor de vegetație, evoluția este rapidă, iar stabilirea vinovaților este de cele mai multe ori o misiune imposibilă.

Așadar, prevenția ar fi singura modalitate de a pune capăt acestui fenomen care pune în pericol bunurile oamenilor, dar și viețile acestora.

Pe lângă verificările derulate de comisia mixtă organizată în acest scop, la nivelul județului, pompierii au intensificat și acțiunile de prevenție.

Lt. col. Alexandru Muscalu, inspector șef al ISU Prahova, a anunțat că au fost derulate acțiuni de prevenție, inclusiv în cadrul unităților de intervenție, în regim de patrulă, cu mesaj audio de informare a cetățenilor cu privire la efectele negative ale acestor incendieri. Iar campania va continua, însă este necesar ca apelul autorităților să fie și ascultat, nu doar auzit.

În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, pe acest subiect, de ISU Prahova, subprefectul Emil Drăgănescu a precizat, la rândul său, că se vor face și acțiuni punctuale prin sonda, în special în zonele în care încă există un potențial pericol, urmând să fie aplicate sancțiuni în consecință. Emil Drăgănescu a atras atenția și asupra faptului că, în cazul în care un incendiu de vegetație produce pagube sau, mai grav, pierderi de vieți omenești, vinovatul va fi anchetat și riscă să fie tras la răspundere din punct de vedere penal.

Cele mai afectate localități, în urma incendiilor de vegetație

În acest moment, Prahova figurează pe primul loc, la nivel național, după numărul intervențiilor în cazul arderilor necontrolate (645, în perioada 1 ianuarie - 23 martie). În weekendul care tocmai s-a încheiat, în județ au fost peste 70 de intervenții.

Numai în luna martie, arderile necontrolate de vegetaţie uscată au afectat o suprafaţă de aproximativ 3339,26 hectare de teren, la nivelul zonei de competenţă a ISU Prahova. Din analiza efectuată în cadrul instituției a reieșit că majoritatea incendilor, 520, a afectat domeniul public al statului, suprafața fiind de aproape 2.700 de hectare. Peste 80 s-au produs pe proprietăți particulare.

La Boldești-Scăeni și Urlați au fost înregistrate peste 30 de astfel de evenimente, însă, după suprafață, cele mai afectate au fost localitățile Jugureni, Podenii Noi, Predeal Sărari și Vadu Săpat, fiecare cu câte peste 200 de hectare mistuite de flăcări.

Pe de altă parte, trebuie remarcat că, și în alte zone ale județului, chiar dacă a fost vorba despre incidente rare, acestea au afectat suprafețe întinse. Un exemplu este Tătaru, unde un singur incendiu s-a manifestat pe 50 de hectare, potrivit situației prezentate de ISU Prahova.

Situația prezentată de ISU Prahova:

APOSTOLACHE, 17 evenimente – 99,68 ha;

CEPTURA, 15 evenimente – 166,9 ha;

CHIOJDEANCA, 2 evenimente – 152,5 ha;

GORNET CRICOV, 8 evenimente – 190,8 ha;

GURA VADULUI, 17 evenimente – 117,37 ha;

IORDĂCHEANU, 10 evenimente – 96,45 ha;

JUGURENI, 24 evenimente – 254,85ha;

BOLDEȘTI SCĂENI, 38 evenimente – 178,84 ha

URLAȚI, 31 evenimente – 196,9 ha;

PODENII NOI, 17 evenimente – 232,21 ha;

PREDEAL SĂRARI, 16 evenimente – 222,9 ha;

SÂNGERU, 6 evenimente – 103 ha;

TĂTARU, 1 eveniment – 50 ha;

VADU SĂPAT, 9 evenimente – 201,72ha;

VALEA CĂLUGĂREASCĂ, 20 evenimente – 123,56 ha;

Cele mai multe dintre incendiile de vegetație uscată s-au produs în mediul rural (455), în zilele de weekend (peste 200), sursa de aprindere fiind flacăra deschisă, în peste 548 de situații dintre cele care au necesitat intervenția pompierilor. Această statistică demonstrează încă o dată că astfel evenimente sunt cauzate de incendierea intenționată a terenurilor, pentru curățarea lor de vegetație uscată și pregătirea în vederea efectuării lucrărilor de primăvară. Numai că, iată, în sute de cazuri, lucrurile scapă de sub control, mai ales din cauza umidității scăzute și în condiții de vânt puternic. Din păcate, uneori, focul ajunge să distrugă locuințe, culturi, livezi sau chiar să provoace pierderi de vieți omenești, așa cum s-a întâmplat chiar vineri, la Posești.

De reținut este faptul că, potrivit legislației în vigoare, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere sunt oricum obligatorii obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

 

 

Image