Paul Philippe al României a fost prins în Malta, într-un resort, în urma activităților de cooperare dintre Poliția malteză și Poliția Română.
Potrivit hotnews.ro, care citează surse judiciare, față de Paul Philippe al României (75 de ani) urmează să fie derulate proceduri specifice, inclusiv de extrădare, acesta fiind în fața poliției.
A fost dat în urmărire internațională încă din decembrie 2020, când a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.
În noiembrie anul trecut, Curtea de Apel de la Paris a respins cererea României de aducere în țară a acestuia, după ce Paul al României a susținut că solicitarea de extrădare a fost făcută ”în scop politic”.
A fosr condamnat pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, cu un prejudiciu în valoare de peste 9,5 milioane de euro.
FOTO 📸 INFP monitorizează situația de la Slănic. La fața locului au fost aduse drone și stații sesimice
Acuzaţiile din dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013, pentru obținerea unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul de România. Prejudiciul în acest dosar depășește 145 de milioane de euro, 135 de milioane de euro reprezentând numai contravaloarea terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa, iar 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.
În 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.
Paul Philippe al României este fiul lui Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, considerat fiul neligitim al lui Carol al II-lea, regele României din 1930 până șa abdicarea din 1940 în favparea fiului cel mai tânăr, Mihai I.
În 1947, familia regală a fost expulzată din țară de către comuniști, iar proprietățile sale au fost confiscare. Carol Mircea Grigore a obținut recunoașterea filiației sale cu Carol al II-lea în Portugalia, unde a locuit, în 1955, apoi în Franța în 1963 și în România mult mai târziu, în 2012.
Paul al României, care deține naționalitățile franceză, britanică și română, s-a întors să trăiască în România în anii 1990. El nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către regele Mihai.
Potrivit acestuia, este urmărit penal pentru că își revendică moștenirea de proprietăți, terenuri și tablouri de maestru.
În același timp, Paul de România a lansat o procedură judiciară la Paris pentru a recupera tablouri, inclusiv două de El Greco, scoase din România de regele Mihai I în 1947.