fbpx

Percheziții DIICOT în Prahova și Constanța. Patru hackeri au fost arestați preventiv

Percheziții DIICOT în Prahova și Constanța. Patru hackeri au fost arestați preventiv

Image
Image

Nouă percheziții au avut loc în Prahova și Constanța, în această săptămână, într-o anchetă DIICOT care vizează o grupare de hackeri. Patru persoane au fost arestate preventiv, iar alte trei plasate sub control judiciar, fiind bănuite că ar fi reușit să obțină peste 35.000 de lei de la victime cărora le-au transmis mail-uri false din partea băncilor, convingându-le astfel să le furnizeze datele aferente cardurilor bancare.

 

Cele 13 percheziții au fost derulate miercuri, de procurori și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, într-un dosar vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrității datelor informatice și spălarea banilor.

„În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni din sfera criminalității informatice, care, în perioada septembrie – noiembrie 2021, a prejudiciat șapte persoane vătămate cu suma totală de 35.110 lei.

Astfel, prin intermediul unor solicitări de actualizare a datelor și transmiterea de pagini web false (phishing), care în aparență creau convingerea că provin de la unitățile bancare emitente, erau obținute în mod fraudulos datelor aferente cardurilor bancare.

Odată colectate aceste date, membrii grupului infracțional organizat, prin accesarea aplicațiilor informatice ale băncilor și introducerea fără drept a datelor menționate, recurgeau la debitarea conturilor bancare ale persoanelor vătămate, efectuând transferuri succesive în conturi controlate de aceștia în scopul disimulării provenienței ilicite, dar și în scopul împiedicării sau îngreunării identificării lor.

În situația în care constatau că anumite conturi bancare dispuneau de măsuri suplimentare de securitate, pentru eludarea acestora, membrii grupului infracțional organizat asociau datelor din aplicațiile informatice ale băncilor un număr de telefon asupra căruia aveau control în vederea recepționării codurilor de securitate, necesare autorizării tranzacțiilor, alterând astfel datele informatice preexistente prin intermediul cărora se realiza autorizarea tranzacțiilor de către titularul contului”, au detaliat procurorii DIICOT.

Potrivit Poliției, 13 mandate de aducere au fost puse în executare, iar în urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice, bunuri și înscrisuri. Patru dintre cei audiați au fost reținuți pentru 24 de ore. Față de aceștia, în cursul zilei de joi a fost dispus, de instanță, măsura arestării preventive. Alți trei bănuiți au fost plasați sub control judiciar, pentru 60 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Ploiești și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova și din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Foto cu caracter ilustrativ

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.