Pericol pentru mai multe localităţi de pe malul Teleajenului! Un dig şi un drum de acces au fost distruse în urma ploilor, lângă fosta groapă de gunoi din Ploieşti

Ploile din ultimele săptămâni au generat probleme serioase la fosta groapă de gunoi ai Ploieştiului, situată în vecinătatea Centurii de Est şi a râului Teleajen. Un dig de protecţie s-a rupt, în urma calamităţilor, pe o lungime de aproximativ 50 de metri, în timp ce pe drumul de acces au apărut crăpături. Autorităţile locale au convocat o şedinţă de urgenţă, pentru găsirea unor soluţii, explicând că e nevoie de reparaţii urgente şi de devierea apei curgătoare, altfel existând riscul unor "consecinţe grave" pentru mai multe localităţi din aval.

Fosta groapă de gunoi din Ploieşti a trecut, acum câţiva ani, printr-un amplu proiect european de ecologizare, derulat de Consiliul Judeţean Prahova, în cadrul master-planului de gestionare a deşeurilor. Atunci au fost făcute şi lucrări pe latura dinspre Teleajen, atât pentru consolidarea terenului, cât şi pentru prevenirea unor eventuale alunecări a pământului, cu tot cu gunoaie, înspre cursul de apă. Ploile puternice din ultimele săptămâni au dus, însă, la ruperea unei părţi din malul de protecţie. Într-o şedinţă convocată marţi, autorităţile locale au ajuns la concluzia că e nevoie de devierea cursului de apă. Totodată, Primăria a anunţat, într-un comunicat de presă, că solicită venirea comisiei judeţene care se ocupă de evaluarea pagubelor produse de calamităţi, existând posibilitatea ca, pe baza acestui raport, autorităţile să poată solicita inclusiv fonduri guvernamentale pentru intervenţii.

"Primarul municipiului Ploiești, domnul Adrian Florin Dobre, a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Ploiești, într-o ședință extraordinara, pentru a analiza situația creată ca urmare a distrugerii digului de protecție, pe o lungime de 50 m și a apariției unei fisuri în drumul de acces de la fostul Depozit de deșeuri Teleajen. În cadrul ședinței, s-a constatat existenta unei stări potențial generatoare de situații de urgență şi s-a hotărât adoptarea unor măsuri de urgență pentru protejarea fostului depozit de deșeuri municipale, prin devierea cursului râului Teleajen. De asemenea, s-a solicitat prezenta Comisiei de constatare și evaluare a pagubelor, constituita la nivelul Instituției Prefectului și analizarea situației în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, întrucât urmările unei situații de urgență ar avea consecințe grave pe teritoriul mai multor unități administrativ teritoriale", a transmis, marţi, Primăria Ploieşti.

Image
Image
Image